Köles. A lúgosító csodaszer. Csoda olyan értelemben, hogy magas rosttartalmának köszönhetően nem csak könnyen emészthető, de tisztító, salaktalanító hatással is bír. Ajánlják azoknak is, akiknek bélproblémájuk, nem megfelelő székletük van, mivel jótékony hatással van annak működésére. Vagy gyomorsav túltermelődés esetén a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk a sav túltermelését. Emellett kedvezően hat a szemre, a hajat fényessé teheti. Mivel a kötőszöveteket rugalmassá teszi, így a bőröregedést, ráncosodást is késleltetheti, ha gyakran fogyasztunk kölest. Tavasszal bizonyos tisztító-kúrák szerves alkotója. Magas koleszterinszinttel élőknek is ajánlott a köles heti többszöri, de legalább egyszeri fogyasztása. Testsúlycsökkentő csodaszernek is nevezik, mivel teltségérzetet érezhetünk fogyasztása után. A szénhidrátok felszívódási folyamatának gyorsaságát mérséklik, így cukorbetegeknek is ajánlott a gyakori fogyasztása. Csonttörés esetén azt mondják, fogyasszunk minden nap kölest, gyorsítja a gyógyulást, valamint gyulladáscsökkentő szerepe is van. Mindemellett teljes értékű fehérjeforrás, s akik azon sopánkodnának, hogy fehérjét igazán csak hús által lehet bevinni szervezetünkbe, máris itt van egy növény, amely segíthet ezt megvétózni. Különösen gazdag a B-vitaminok tekintetében, mint B1, B2, B6, B17 és pantoténsavban, valamint fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket is tartalmaz. Kovasav tartalma által az érelmeszesedés folyamatát megakadályozza és segít az érfalak rugalmasságának visszaállításában. Még ódákat lehetne róla zengeni, de ha az ember elég bölcs, és valóban javítani akar életminőségén, életmódján, akkor (ha eddig nem tette) beiktatja étrendjébe a kölest (akár heti egyszeri alkalommal).
Sokan úgy gondolják, "én megszoktam az eddigi táplálkozási módomat, én ugyan nem változtatok". Mindenkinek meleg szívvel ajánlom, mielőbb kezdje el, ha egészséges(ebb) életet akar élni. Végül is nem mindegy, hogy életünk (hátralévő) idejét betegségektől szenvedve, vagy azokat megelőzve, javítva éljük le. Miért ne lépnénk a változás útjára és próbálnánk ki például a kölest étrendükbe beépíteni? Lehetőségünk van győzni. Vagy engedjük inkább - kényelemből, megszokásból, stb - hogy eddigi szokásaink miatt a betegségek győzzenek le bennünket?!
Íme egy újabb recept, ami bemutatja, hogy lehet finom ételt készíteni a kölessel:
A recept:
Hozzávalók:
- 30 dkg köles
- 50 dkg vegyes zöldség (brokkoli, kukorica, répa, borsó, paprika)
- 1 lilahagyma
- 2-3 dl növényi tej
- kevés szerecsendió
- ételízesítő
- olaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
A kölest, miután alaposan átmostuk, háromszoros mennyiségű vízben egy kevés ételízesítővel 20 perc alatt megfőzzük. (Nem kell keverni.) Közben a zöldségeket is megtisztítjuk és kevés vízen, szintén ételízesítővel picit megszórva nem túl puhára pároljuk. (Paprika kivételével.)
Egy tűzálló tálat olajjal vagy kókuszzsírral kikenünk és egy sor kölest, egy sor gazdag "zöldköretet" fektetünk a tálba. Addig ismételjük, míg a tűzálló tál betelik vele. A legfelső réteg természetesen zöldséges lesz. Ennek a tetejére lila hagyma karikákat teszünk. Majd az egész zöldséges-köleses tálat egy kevés ételízesítővel és szerecsendióval ízesített növényi tejjel (pl: szezámtej) felöntjük. A tálat egy tepsibe tesszük és így kezdjük el sütni. Ha a növényi tej "kibugyogna" sütés közben, akkor nem a sütőnk aljára, hanem a tepsibe csepeg. Kb. 30 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom vegán ebéd lesz belőle. De ami fontosabb, hogy a kölesnek hála jót teszünk szervezetünkkel a köles fogyasztásával.
![]() |
![]() |