Narancsos-datolyás zabkása
2013. március 06. írta: VegaLife

Narancsos-datolyás zabkása

narancsos zabkása.jpgA kedvenc gabonám a zab, azon belül is a zabpehely. Nem csak azért, mert könnyű vele dolgozni, hanem szerintem ez a legegészségesebb gabona. Társai közül a legtöbb fehérjét tartalmazza. Emellett a zab magjában van még B1, B2, B6, B9, E, E1 vitamin, valamint a ritkán előforduló biotin (H vitamint), kalcium, kálium, vas és foszfor is. Említésre méltó, hogy B9 vitaminja, az inozitol részt vesz a zsíranyagcserében, segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében, zsírbontó szerepével megakadályozza, hogy az érfalakon lerakódjon a koleszterin. Tehát az érelmeszesedést megakadályozza, vagy javítja. Ezért különösen ajánlott azoknak (is) fogyasztani zabot, zabpelyhet, akik az érelmeszesedés miatt magas vérnyomással küzdenek. S azt talán már említettem a korábbi bejegyzésekben, de most ismét megerősítem, hogy a zabnak alacsony a glikémiás indexe, tehát cukorbetegek is bátran fogyaszthatják (persze helyesen elkészítve).

Mindezek fényében állítom, hogy a legjobb reggeliket lehet elkészíteni zabból, zabpehelyből. Egy kis aszalt gyümölcs, gyümölcs hozzáadásával kiváló táplálékhoz juttatjuk szervezetünket. Ráadásul hihetetlen gyorsan elkészül.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 adag zabpehely (pl. 2 bögre)
  • víz
  • 2-3 szem narancs (nekem 2 vérnarancs és egy sima narancs volt)
  • pár szem datolya
  • Igény esetén: növényi tej, amit nem készen veszünk, hanem magunk készítünk - mert így egészségesebb - pl:szezámtej
  • 1-2 evőkanál lenmagőrlemény

 

Elkészítés:


Az apró szemű zabpelyhet a lábosban, amiben főzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz a pirítástól. Majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a lenmagőrleményt. Figyelve és olykor megkeverve addig főzzük, míg a zabpehely meg puhul. (Csak pár perc.)

Ha nagy szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfőzzük. Az ilyen zabpelyhek több főzési időt igényelnek.

Akár főzés előtt is hozzáadhatjuk a felszeletelt narancs egy részét, mivel úgysem fő olyan sokáig, hogy nagyon károsodna hő hatására.

Víz helyett és vízzel együtt is használhatunk valamilyen növényi tejet. Külön ízvilágot kölcsönöz reggelinknek.

Az a rövid idő, míg a kása megfő, épp elég, hogy az öntetet a tetejére elkészítsük:

Egy aprító- vagy turmixgépbe beletesszük a narancsgerezdeket, belehelyezünk néhány szem aszalt datolyát is, és összeaprítjuk, -keverjük a géppel. Ha a narancs nem elég lédús, kevés vizet önthetünk hozzá (max. 1 dl). A megfőtt zabkását tányérra szervírozzuk és a datolyás-narancsos szószt elkenjük a tetején.

Kész is a C-vitaminos, ásványi anyagokban gazdag, emésztésre is jótékonyan ható reggelink! A datolya adja az édes ízt.

datolyás narancsszósz.jpg vérnarancsos zabkása.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr175119112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lalanc 2013.03.06. 21:14:44

Megkérdezhetem, hogy a lenmagőrlemény miért kell bele? Mit tesz hozzá? (én minden másnap eszek kását, de eddig még nem jutott eszembe) Természetesen én is legtöbbször felesben csinálom növényi tejjel, de vizesen elkészítve is mennyei. Nálam a sima fahéj-naturszilvalekvár a nyertes! :-D

VegaLife 2013.03.08. 12:55:49

@lalanc: Nem mondom, hogy "KELL" bele, de egyrészt én nagyon szeretek szinte mindenbe őrölt lenmagot keverni. Valószínű azért is, mert érzem jótékony hatásait. :) (Még magában is szeretem.)
Amúgy elsősorban az emésztésre hat nagyon jól. Pl. akik szorulás miatt szenvednek. Emellett immunrendszerre is áldásos tud lenni, cukorbetegeknek is ajánlják a mindennapi fogyasztását, koleszterinszintet is csökkentheti stb. Már egy ideje gondolkodom azon, hogy egy egész bejegyzést a lenmagnak szentelek, lehet, sikerül a tervből valóságot létrehozni.

Ó, a szilvalekvár - fahéj párosítás nagyon jól hangzik!:) Nekem is van szilvalekvárom - datolyával édesítettem. Majd kipróbálom vele is.
süti beállítások módosítása