Banános szezámtej
2012. december 30. írta: VegaLife

Banános szezámtej

banános szezámtej2.jpgNem is olyan rég bemutattam a szezámmag előnyeit, és leírtam, tehéntej helyett miért inkább szezámtejet fogyasszunk. A szezámtejet, akárcsak a többi növényi tejet fel lehet dobni különböző intenzív ízű gyümölcsökkel. Ezek még nem turmixok, hanem a tejeknek adunk ízt, mintha a tehéntejhez kakaót adnánk. A szezámnak van egy jellegzetes íze és finom illata. Ezt lehet felülmúlni egy banán hozzáadásával. Nyáron persze banán helyett használhatunk jó érett sárgabarackot. Most a banános receptet mutatom meg. Csak némi változtatás szükséges hozzá a natúr szezámtejhez képest.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb marék szezámmag
  • víz
  • 1-2 banán (jó érett)

 

Elkészítés:

A szezámmagot néhány órára, vagy akár egy éjszakára beáztatjuk. Kb. kétszeres mennyiségű vízbe. Az áztatás után a magokat átszűrjük és az átszűrt víz felével összeturmixoljuk. Jó, ha erős turmixunk van (500W), mert azzal talán 2 perc alatt egy sűrűbb masszát kapunk. Ezt akár át is szűrhetjük, de nem szükséges (én nem szoktam, mert a szezámszemek alig érezhetőek a lében) vagy egyszerűen a banánokat hozzádarabolva úgy 1-2 2-3 dl vízzel felhígítva, csipetnyi sót hozzáadva még egy kis ideig turmixoljuk. Ezzel kész a banános szezámtejünk. Szerintem a banán annyira megédesíti, hogy nem szükséges bele sem méz, sem cukorféle. De ha valaki édesszájú, még fokozhatja. (Akár 1-2 db aszalt datolya beleturmixolásával is). Ebbe nem került vanília, de az íz rajongói tehetnek hozzá. Inkább csipetnyi fahéjjal szórhatjuk meg italunk tetejét.

banános szezámtej.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr724985018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása