Csíkos kalács (karobos vagy kakós csíkkal)
2012. december 13. írta: VegaLife

Csíkos kalács (karobos vagy kakós csíkkal)

kalács.jpgHa ránézek egy ilyesmi kalácsra, mindig gyermekkoromat idézi. Valami olyasmi rémlik, hogy az egyik szomszédból nálunk aludtak a gyerekek (Bubesz és a húga), és reggelire csíkos kalácsot ettünk kakaóval. Persze akkor még mit sem tudtam arról, hogy kakaó helyett karob is létezik, ráadásul egészségesebb is. Aztán hosszú időn keresztül nincs emlékem arról, hogy ilyen kalácsot ettem volna. Egészen egy házilag sült kalácsig. Az a nagymama, aki vér szerint nem a nagymamám, de mégis mama - azon a bizonyos szőlőhegyi településen - Ő sütött még ilyen kalácsot, na meg kakaós, diós kalácsot is. Ha jól tudom, amúgy is egy TSZ konyháján dolgozott... De akkor már általános iskolás voltam. Szóval akkor is az óvodáskorombeli reggeli az első emlékem az ilyen kaláccsal. Persze, mióta házasságban élek, már jó pár alkalommal készítettem ilyen-olyan kalácsot. Készült "kocka" formában, amilyenre emlékszem gyermekkoromból, s mostanság inkább fogom a kerek formát és abban készítem el. Igazából szerintem nincs sok munka vele.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg növényi tej (pl: kókusztej)
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 0.5 dkg só
  • 8-10 dkg gyümölcscukor vagy nyírfacukor vagy ki mivel édesít
  • 3 dkg őrölt lenmag (elhagyható)
  • kakaó vagy karobpor
  • víz
  • 2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk kb. 1 evőkanál édesítő szert, majd ráöntjük a növényi tejet. (Ha nem meleg, előtte kézmelegre melegítjük.)

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a tej tetejére.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is, kivéve a karobport. (Ha kókusztejet készítünk, a visszamaradt kókuszt bele is tehetjük, de ki is hagyhatjuk.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó-kelesztő programot beállítva a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Amikor kész a tészta, kivesszük, elfelezzük és az egyik felét még visszatesszük az üstbe, szórunk hozzá kakaót vagy karobport, valamint egy kevés édesítő szert.

Én mindegyik tésztához adtam biocsicsókát is, de ezt annak ajánlom, aki el akarja kerülni a cukorbetegséget vagy a hirtelen vércukor-szint ingadozást. Nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy erre tudatosan figyeljen az ember. Ha nem is vagyunk cukorbetegek, akkor pláne érdemes megfontolni, mivel és hogyan édesítünk, ha felmenőink között volt cukorbeteg dédszülő, nagyszülő, vagy esetleg szülő. Ezt azért is írom le, mert statisztikáimból látom, hogy blogomon gyakran olvasnak és keresnek erről szóló írásokat. Nem hiába, alattomos kór ez, és hazánkban egyre többen, a világon szintén napról napra növekszik a cukorbetegek száma. Ráadásul arról a rétegről csak becslés lehet, akik nem mennek el kivizsgáltatni magukat.

Visszatérve a tésztához. A karobos (kakaós) tésztát is a kenyérsütővel kevertetem össze, míg a fehér tésztát gyúródeszkán kinyújtom. Amikor kész a barna tészta, eleinte a kezünkkel lapítjuk, húzzuk szét a tésztát, majd a fehérre téve a sodrófa segítségével. Így máris egymáson helyezkedik el a fehér és barna tészta, és egyszerűen csak felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt formába tesszük, kelesztjük még 20-30 percet és megkenjük egy kevés vízzel vagy növényi tejjel. Kb. 35 perc alatt előre felmelegített sütőben (kb. 180 fokon) készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, a tészta nem ragad a tűre (vagy a késhegyre). Megvárjuk, míg kicsit kihűl, megszikkad a kalács a formában, és csak ezt követően szedjük ki.

Vendégváró falatnak is szuper, de megsüthetjük előző este másnapi reggelihez, utazáshoz, a gyerekeknek (házastársnak és magunknak is) elcsomagolhatjuk reggelire.

Azért azt ajánlom, bánjunk óvatosan a rendszeres kelt-tészta fogyasztással! Testünknek elsősorban nyers növényi zöld színű és színes zöldségekre van szüksége. Ezért nem ajánlom a rendszeres elkészítését, de mint tudjuk, ünnepek közelednek, végül is ez is kerülhet az ünnepi asztalra.

kalács3.jpg kalács5.jpg
kalács4.jpg kalács6.jpg
kalács2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr314961005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása