Magvas kovásztalan kenyér
2012. augusztus 01. írta: VegaLife

Magvas kovásztalan kenyér

A nyár kenyere

20120716_100722magvas.jpgA kovásztalan kenyérnek sok előnye van. Praktikus asztalra való, mert egyrészt gyorsan, egyszerűen összeállítható, másrészt a hőséges nyári napokon a sütő sem megy olyan sokáig. Harmadrészt valljuk be: eteti magát. Negyedrészt nem is drága dolog.

 

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze (2,5 dl) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csésze fehér liszt
  • 1 csésze őrölt olajos magvak (szezámmag, lenmag, tökmag, mák, napraforgómag, dió, kesudió stb...)
  • 0,5 g só
  • 1 csésze víz (lehet, hogy többet felvesz)

 

Elkészítés:

A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával.

Deszkára kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra. Felcsíkozzuk a felszínét, mint a pogácsáét, csak nem olyan sűrű csíkozással.

Sütőlemezre vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütjük.

Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot, vagy, akik fogyasztanak vajat, megkenhetik vajjal, de társasági fondüzéshez is jól passzol. Ehetünk hozzá zöldséget, vagy lekvárral megkenve is nagyon finom. De remek kísérője egy kiadós salátának is.

Leggyakrabban nyáron készítek kovásztalan kenyeret. A hőséggel jellemezhető napokon kora reggel, vagy késő este sütöm meg, amikor nem tűz az erős nap a lakásba. Persze más esetben, ha elfogyott a kenyerünk és gyorsan kell valami a pástétomokhoz, akkor a legegyszerűbben elkészíthető kovászos kenyér kerül a sütőbe.

Evésnél mindig csak törünk egy-egy szeletet és arra kenjük a pástétomot, vagy egyszerűen csak a salátához töregetünk belőle. Köménymaggal is megszórhatjuk - egyedi ízt kölcsönöz neki! Ismét ajánlom, hogy tévénézés, filmnézés közben cseréljük le a csipszeket, nassolni valókat erre a kenyérre. Mártogassuk pástétomba (szerintem a zellerpástétommal a legjobb), vagy fogyasszuk a salátákhoz. Meghálálja a szervezetünk, hogy nem erős fűszerezésű és/vagy cukorban gazdag ételt viszünk a gyomrunkba! Máskülönben elkészíthetjük ropogósra - ekkor picit tovább kell sütni, vagy puhábbra - ez esetben nem kell megvárni, míg a teteje aranybarna lesz.

Candidásoknak is ajánlott, mivel nem tartalmaz élesztőt, se cukrot!

UI: Úrvacsoráknál nem a magos változatot használják. Ennek indokolt és helyénvaló okai vannak.

20120716_090630m.jpg 20120716_090716m.jpg
20120716_091700m.jpg 20120716_092240m.jpg

20120716_100713magvas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr24690745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása