Zabkása (eperrel) egészségesen
2012. június 09. írta: VegaLife

Zabkása (eperrel) egészségesen

Lev Tolsztoj hitte, hogy a húsevés elhagyása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ember uralkodni tudjon szenvedélyein. Rendkívül szigorúan vette a vegetáriánus táplálkozás szabályait: mindössze zabkását, kenyeret és zöldséglevest fogyasztott. Felhagyott az italozással és a dohányzással, és megpróbálta meggyőzni a birtokán élő parasztokat, hogy utánozzák. "Miért kábítják magukat az emberek?" című esszéjében Tolsztoj az alkoholról és a cigarettáról is becsmérelő hangon szólt, kábítószernek titulálva őket, ugyanis meggyőződése volt, hogy az emberek e két szert érzéstelenítőként használják nyugtalan lelkiismeretük elaltatására. Az író szerint az emberi élet zavarodottsága elsősorban a folyamatosan mérgezett állapotból származik.

 

Tolsztoj nyomdokaiba is lépve, egy igen egészséges reggeli csemege receptjét osztom meg. Ez nem más, mint a helytelenül nélkülözött zabkása receptje. Sokakban talán a kása, sőt a zabkása hallatán negatív gondolatok támadnak, de csak azért, mert még nem ettek finoman egészséges zabkását. Roppant egyszerű titka van a finom íz elérésének: Jó érett gyümölccsel kell ízesíteni! (Télen pedig lekvárral vagy aszalt gyümölcsökkel is lehet.)

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 adag zabpehely
  • víz
  • 1 marék gyümölcs
  • napraforgómag
  • őrölt lenmag
  • őrölt szezámmag
  • őrölt mák
  • kókuszreszelék

 

Elkészítés:

A zabpelyhet mielőtt vízzel felöntjük, érdemes egy kicsit megpirítani, vigyázva arra, hogy a szemek ne égjenek meg. Miután megpirítottuk a zabpelyhet, vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje és közepes lángon elkezdjük főzni - nagyon gyorsan megduzzad, felszívja a vizet.

Miután megfőtt, hozzákeverjük a magvakat, majd a felaprított gyümölcsöt. Kókuszreszeléket tehetünk hozzá tálaláskor vagy főzés közben is. Aki nagyon édes szájú, ízesítheti mézzel, gyümölcscukorral vagy aszalt gyümölcsökkel.

Tápláló reggeli, ami segít a szervezet reggeli "takarításában" is. Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Olcsó és kiadós reggeli. Ha jól lakunk vele reggel, kevésbé leszünk éhesek napközben. A másik előnye, hogy 30 perc alatt nem csak elkészül, de el is fogyhat. :) Ízvilága tovább turbózható növényi tejjel is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr744575822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása