Töltött póréhagyma
2016. december 12. írta: VegaLife

Töltött póréhagyma

toltott_porehagyma.jpgNagyon egyszerű étel következik, amely egyfajta előételként az ünnepi asztalon (karácsonyi és húsvéti egyaránt) megállja a helyét, jól mutat és nem utolsó sorban étvágygerjesztő, ráadásul egészséges. A póréhagymát a görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták. Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, fólsavat, valamint káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Szervezetünkre gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ugyanakkor kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt. Elsőként említendő a hagyma fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása, de féregűző szerként is régóta ismert és bevált. A fokhagymához hasonlóan szív- és érvédő, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, értágító és vízhajtó. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó. Rákellenes növényi étrend fontos összetevője. (Forrás: Házipatika.com)

A póréhagyma még a Bibliában is megjelenik. 4 Mózes 11,5 versében a zsidó nép a pusztai vándorlás során visszaemlékezik az egyiptomi "gasztronómiai jólétre", amikor póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát ettek (valamint uborkát és dinnyét). A fejezetben olvasható, hogy miként áhítoznak más eledelt (húst) fogyasztani, mintsem az Istentől adott mindennapi mannát. Manna: "őrölték kézimalmokban, vagy megtörték mozsárban, és megfőzték fazékban, és csináltak abból pogácsákat: az íze pedig olyan volt, mint az olajos kalácsé." Persze a történethez hozzátartozik, hogy Izrael népe végül kapott húst (fürjeket).

 

A recept

Hozzávalók:

  • 1-2 vastagabb póréhagyma
  • 1 bögre barna rizs
  • 1 bögre kukorica
  • só/ételízesítő
  • víz

 

Elkészítés:

A póréhagymát felvágjuk kisebb-nagyobb "henger" alakokra. A belső részét kinyomjuk az ujjainkkal úgy, hogy 1-2 réteg maradjon meg, amit majd megtölthetünk.

Barna rizst alaposan átmossuk, puhára főzzük, a főzés utolsó 10 percében hozzáadjuk a konzerv vagy fagyasztott kukoricát. Enyhén megsózzuk vagy ételízesítővel megszórjuk. Apróra vágott petrezselymet is szórhatunk bele. Az így összeállított rizzsel megtöltjük a póréhagyma hengereket. Készen is vannak a finom falatok.

Ezt az ételt elkészíthetjük úgy is, hogy korábban megfőtt, maradék rizst használunk fel hozzá. Kukorica helyett/mellé apróra vágott kápia paprikát is keverhetünk hozzá. Még színesebb lesz, ha megtöltjük a hagymákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr1312042425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása