Olivás ciabatta
2016. április 01. írta: VegaLife

Olivás ciabatta

olivas_ciabatta.jpgJobban mondva, ciabatta-zsemlék, mert a ciabatta inkább papucsra hasonlító kenyér, belseje kisebb-nagyobb lyukacsos tészta. Az igazat megvallva, egy Magyaroroszágon és Angliában is elterjed üzletlánc-hálózat pékáruja adta a mostani ötletet. Az itteni üzletek pékárui között ugyanis nem találtuk az otthon több helyen látott olivás ciabatta-zsemléket. Így, amiként a kiflik, úgy az olivás ciabatták is saját elkészítésre vártak. Amit cseppet sem bánok, egyrészt mert az olivabogyók közül a fekete szerintem finomabb, mint a zöld, és otthon ezt a pékárut zöld bogyókkal készítik. Másrészt, nem tudhattam biztosan, hogy vegán-e a magyarországi üzletek polcairól vásárolható olivás ciabatta. Akárhogyis, férjem odáig volt az általam készített (vegán) olivás ciabattákért. Munkahelyén az egyik angol meg is jegyezte, hogy milyen jól néz ki a szendvicse, hol vette. "Nem vettem, a feleségem sütötte." :) Puha finomság receptje következik.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 35 dkg fehér liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 kávésk só
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 dl növényi tej
  • 1 kis bögre szeletelt fekete olivabogyó
  • Szükség esetén viz

 

Elkészítés:

Az élesztőt a keverőtálba morzsoljuk, majd ráöntjük a kéz-meleg növényi tejet. Amikor az élesztő feloldódott, hozzáadjuk a liszteket, az olivaolajat és a sót. Elsőnek fakanállal összekeverjük a tésztát, amennyire tudjuk, majd kezünkkel keverjük, dagasztjuk tovább, ekkor szórjuk bele a felszeletelt fekete olivabogyót. Ha szükséges, pár csepp vizet még adunk hozzá. Amikor összeállt a tészta (enyhén ragacsos, kissé nokedli-szerű állaga lesz), és a kezünkkel való dagasztás során már elválik az edény falától, akkor az edényt kicsit kilisztezzük, majd a tésztát letakarjuk, meleg helyen pihentetjük legalább 30 percet. 

Amikor a duplájára dagadt, lisztezett deszkán vagy munkaasztalon kinyújtjuk, kétszer áthajtogatjuk, újra kinyújtjuk kb. 1,5 cm-es vastagságúra. Négyszögekre felvágjuk. Sütőpapíros vagy szilikonlapos tepsibe tesszük őket, hagyjuk pihenni, dagadni kb. 15 percet, majd kb. 20-30 perc alatt megsütjük őket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr578550494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2016.04.01. 21:24:28

Klassz! Megsütöm. A teljes kiőrlésű rozsliszt lesz.

élhetetlen 2016.04.02. 13:06:32

Az olívásat általában megveszem készen, mert ugye, itthon kapható, a kedvencem viszont nem (szerintem sehol). Ugyanez a tészta, csak már a lisztbe belekeverek jó fél marék szárított petrezselyem zöldet (úgy a két tenyerem között elmorzsolva), és egy kis őrölt borsot. Csak ötlet. Üdv.
süti beállítások módosítása