Bodzalimonádé
2012. május 14. írta: VegaLife

Bodzalimonádé

Üdítő. Szó szerint. Nem csak, mint fogalom, hanem, mint tulajdonság is. Meleg nyáreleji napokon hidegen fogyasztva (pl. jégkockával). De a fagyosszentek napjai miatti hideg idő megkívánja a meleg limonádét is. Döntésünkön múlik, hogy melyiket választjuk. Mindkettő finom, ráadásul egészen egészséges is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 db 5 literes üveg
  • 10-15 szál frissen szedett bodza
  • 1-2 citrom
  • méz (akácméz teszi igazán finommá) vagy más édesítő (pl: gyümölcscukor, barnacukor, stb.)
  • 3 dl meleg víz (nem forró)
  • 4 l víz (ha melegebb italt szeretnénk, a víz is lehet melegebb, de ne forró, hideg ital esetén pedig normál víz)
  • esetleg jégkocka

 

Elkészítés:

Fogunk egy 5 literes dunsztos üveget. A leszedett bodzafejeket átnézzük, nincs-e apró kis bogárka megbújva a virágzat között. A virágokat az üveg aljára fektetjük. A citromot jó alaposan megmossuk és felkarikázzuk. A citromkarikákat a bodzavirágok tetejére helyezzük. Majd 2-3 evőkanál mézet (vagy más édesítőt) csurgatunk a citromokra. Jöhet a nem forró, de valamennyire meleg víz. Ráöntjük. Fakanállal gyengéden átkeverjük, vagy meglötyögtetjük az üveg tartalmát. Majd további (hideg vagy meleg) vizet öntünk rá. Kistányérral, vagy konyharuhával letakarjuk az üveg tetejét.

Igazság szerint én hagytam egy éjszakát a kinti hűvösben állni, másnap leszűrve valami csodás ízeket kóstolhattam. De fél óra pihentetés után már fogyaszthatunk belőle. Ha tudjuk, hogy nem fogy el azonnal az üdítőnk, akkor érdemes hidegebb helyen tárolni az italunkat. (Pl. Pincekő, vagy hideg terasz/erkély) Miután átszűrtük - és nem fogyna el, hűtőben tároljuk.

Jégkockát is készíthetünk belőle. Jégkocka tartóba egyszerűen csak ezt a bodzalimonádét töltjük.

Fenséges ízével tényleg üdít.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr454508238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása