Diós kenyér
2012. február 29. írta: VegaLife

Diós kenyér

Amikor Kölnben éltem, akkor találkoztam először diós kenyérrel. Az volt a kedvencem a német kenyerek közül. Akkor még nem is gondoltam volna, hogy később sokkal finomabb diós kenyeret ehetek, ráadásul saját készítésűt. Nincs benne semmi különös nehézség. Egyszerűen csak a kenyér alapreceptet most dióval tettem különlegessé.

 

Vegetáriánusoknak rendkívül ajánlott a magok és diófélék fogyasztása.

Nézzük, mivel gazdagította a Teremtő a dióbelet, így segítve az egészségünket!

A dióbél gazdag A-, B1-, B2-, és C-vitaminban. Emellett kálium, kálcium és foszfor is található benne.

Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a koleszterinszintet. Persze, ha nem keverjük cukorral össze (pl. süteménybe).

Tekintettel arra, hogy magas kalória és energiatartalma van, csak mértékkel fogyasszuk, nehogy elhízáshoz vezessen. Ellenben betegség miatt lesoványodott, legyengült betegek számára mézes (teljes kiőrlésű liszttel is készült) kenyérszeletek dióval meghintve nem csak mennyei táplálék az ízét tekintve, de tartalmas is.

Előnye, hogy az idegeket is erősíti, továbbá vérszegénység, sápadtság esetén is jó hatást gyakorol a szervezetre.

Májbetegségben szenvedők nem fogyaszthatnak zsíros ételeket, sem zsiradékot, a dió azonban serkenti a máj működését, így az emésztésre is jótékony hatással van.

Tehát egy újabb bizonyíték, hogy hús helyett is lehet mit enni. Valami olyat, ami sokkal teljesebb étel, hiszen nincs benne semmi, ami mérgezné a szervezetünket.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg víz
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg só
  • 1 kisebb marék durvára tört dió
  • margarin vagy kókuszzsír

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Sokak szerint kell hozzá valami édes dolog is. Mint például egy kiskanál méz, vagy biocsicsóka. Régen én is raktam az élesztőre mézet, vagy biocsicsókát, azonban láttam egy rövidebb filmet (Ízes hagyományok), ahol falusi asszonyok sütöttek kenyeret, és legfeljebb sót adtak az élesztőhöz és a vízhez, de cukrot semmiféleképpen nem. Azóta édesítő nélkül készítem a kenyeret.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és kiválasztjuk azt a programot, amivel a tésztát összekeveri, megdagasztja, megkeleszti. Nekem "dough" a program neve, és másfél óra alatt a nyers tészta szép nagyra fel is dagad.

Előveszünk egy kerek tűzálló edényt. (Én kerámiatálat választottam, de lehet jénai, vagy tortaforma is.) Margarinnal vagy kókuszzsírral kikenjük az oldalát és az alját is. Kevés liszttel meghintjük a kikent formát.

A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik adagból a kezünkkel kis gombócokat formálunk és elhelyezzük őket a sütéshez előkészített edénybe.

Konyharuhával letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük meleg helyen. (Ez el is hagyható, ha előbb szeretnénk kész lenni vele.) Mindegyik kis halom tetejére diószeme(ke)t szúrunk. 

Majd sütőbe tesszük - közepes lángon, vagy 180 fokon megsütjük. Kb. 35 perc sütés után egy kevés vízzel a tetejét megkenjük, majd visszatesszük 10 percre. Így puha, de mégis ropogós lesz és a teteje is szebb színt kap.

Ha kihűlt, már fogyaszthatjuk is. Akár magában, vagy valamilyen pástétommal megkenve.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr214224888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása