Töltött tök (vegán, gluténmentes)
2021. október 03. írta: VegaLife

Töltött tök (vegán, gluténmentes)

toltott_tok.jpgSzámtalan módon lehet a csinos, kisméretű tököket megtölteni. Szerintem a legjobb kiinduló pont a "mi van a kamrában/konyhában", vagy éppen mit kíván a család. Nálunk babos-szójás étel volt a kívánság, amihez kapóra jött ez a néhány kerekded tököcske, még szintén Magyarországról jutottunk hozzájuk. Laktató és ízletes egytál étel. Tök helyett cukkinivel is elkészíthető.

A recept
 

Hozzávalók:

  • 2-3 kisebb méretű nyári tök 
  • 1 hagyma
  • 1 bögre szójagranulátum 
  • 1,5 bögre bab 
  • 2 nagyobb paradicsom vagy 2 kanál paradicsomszósz
  • fűszerpaprika
  • ételízesítő
  • fokhagyma
  • sajt (opcionális)

 

Elkészítés:

Először is a szójagranulátumot forró sós (vagy akár fűszeres) vízben legalább egy fél órát áztatjuk, de akár egy éjszakát is. Ha erre nincs idő, akkor kicsit főzni érdemes. Amikor már puha és a hagymás alap kész a szószhoz, akkor leszűrjük.

A tököket megmossuk, majd félbe vágjuk őket. Ha kis tököcskék, akkor nagy valószínüséggel zsenge tökök. Belsejükből kikanalazzuk a magvas részét, amit a későbbiekben a töltelékhez fel is használhatunk. A tök belsejét besózzuk és állni hagyjuk, míg a töltelék elkészül.

 A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Egy kevés vízen üvegesre pároljuk. A hagymára rárakjuk az előzőleg puhára főzőtt babot (vagy babkonzervet is haszálhatunk),  a szóját, a tök zsenge belsejét, majd megszórjuk ételízesítővel, paprikával, jól átkeverjük. Szükség esetén egy kis vizet öntehetünk alá. 

Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, vagy kb. 2 ek paradicsomszószt, a szintén apróra vágott fokhagymát és addig főzzük, míg rottyan egyet. Sűrűbb szószt kellene kapjunk. Ha túl híg, keverhetünk hozzá még főtt babot vagy kukoricát, esetleg előre megfőzőtt valamilyen gabona-félét (köles, rizs, quinoa).

A besózott tök ez idő alatt némi levet engedett, azt felitatjuk papírral vagy leöntjük róla.  Az elkészült sűrű szósszal megtöltjük a tököket, tepsibe tesszük és 180 fokon kb 30 percig sütjük. A sajtot az utolsó pár percben szórjuk rá. 

Melegen tálaljuk. Főtt krumplit adhatunk hozzá, de magában is fogyaszthatjuk.

 

toltott_tok_vegan.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr916706932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása