Káposztasaláta répával (vegán)
2021. február 14. írta: VegaLife

Káposztasaláta répával (vegán)

kaposztasalata_vegan_repaval_amerikai_modra.jpgColeslaw (magyarul káposzta saláta) vagy amerikai káposzta saláta, ami származását tekintve talán nem is amerikai, hanem holland. Akármelyik ország is kezdte, elmondhatjuk, hogy ahány ország annyiféle káposzta saláta. A németek olajjal és ecettel készítik és akár almát, alkalmanként hagymát is adnak hozzá. Az angolok káposztasalátája gyakran gazdagodik répával, esetleg hagymával és mindenképpen majonézesen, tejfölösen készítik. Készen is árulják, a legtöbb üzletben lehet már venni és a veganuár óta Lidl és Aldi is hozta a vegán coleslaw-t. Egyiket meg is kóstoltam, de igazából inkább ecetesebb ízvilágot éreztem, sem mint lágy, krémeset. Némely angol konyhában adnak hozzá mazsolát vagy diót, esetleg sajtot. Mazsolával még el tudom képzelni, de inkább maradok az egyszerúbb verziónál. Viszont ecet helyett mindenképp frissen facsart narancslevet ajánlok. Nem is kell hozzá sok narancs, egy is elég. C-vitaminban gazdag étel ami alkalmas pirítós kenyérhez, kovásztalan kenyérhez (pászkához) vagy kísérőként főételekhez, pörköltekhez, sült, rántott dolgokhoz.

Hozzávalók:

  • Fél fej fehér káposzta 
  • Fél fej lila káposzta 
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 ek vegán majonéz
  • 2 ek (dijoni) mustár
  • 2-3 dl növényi joghurt
  • 1/4 citrom vagy narancs leve
  • mazsola (opcionális)

Elkészítés:

A káposztákat lereszeljük majd megsózzuk, átforgatjuk őket jó alaposan. Nem sok sót kell adni hozzá, csak éppen megszórni kicsit, és jól átforgatni. Pihentetjük fél órát - órát, hogy levet engedjen. Közben lereszeljük a sárgarépát és összeállítjuk az öntetet a salátához. A joghurtot összekeverjük a mustárral és majonézzel. Sima mustárt használtam, aminek kevesebb az ecettartalma. A káposzta, ha kis levet engedett, kinyomkodjuk a levét, majd összekeverjük a joghurtos szósszal. A legvégén csepegtettem rá narancsot, ami szerintem igazán jó ízt kölcsönzött neki. Férjem anélkül kérte. Ha tehetjük 1 órát, de akár egy éjszakát állni hagyjuk. Tálalásnál akár mazsolával is megszórhatjuk. Nagyobb mennyiséget készítettem, egy részét azonnal megettük, másik részét másnapra eltettem. Hűtőben néhány napig eláll.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr9216416622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása