Fekete babos töltött paprika
2020. december 28. írta: VegaLife

Fekete babos töltött paprika

toltott_paprika_sutve.jpg

Ha újévkor valamilyen babos-lencsés ételt ennél, készítenél, akkor ez a töltött paprika remek választás. Fekete babbal, vese babbal de lencsével elkészítve is nagyon finom. Én vadrizset is használtam hozzá (mások thai rizsnek hívják), de ha csak sima fehér rizs van otthon, akkor is bátran ajánlom, készítsd el. A fehér rizs és lencse együtt is jó sikert hozhat. 

Újévi szokás a magyaroknál lencsét enni, ami egyfajta babonának is tudható, mondván, hogy aki lencsét eszik, annak nem fogy el a pénze az év során. A japánok babot esznek, míg dél-Amerika országaiban pedig 12 szem szőlő vagy mazsola fogyasztásával indulnak neki az új évnek. Törökországban gránátalma a szerencsét hozó étel újévkor. Amerikában a káposzta zöld levelére helyezik a hangsúlyt anyagi gyarapodást remélve.   

A recept

Hozzávalók:

  • néhány fej kaliforniai paprika 
  • 1 bögre fekete bab 
  • 1/2 bögre vadrizs
  • 1/2 bögre barna rizs
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • vegán sajt / sörélesztő pehely / füstölt tofu 
  • paradicsomszeletek (inkább dekoráció, tehát elhagyható)

 

Elkészítés:

Ha nem konzerv babbal dolgozunk, akkor érdemes a babot főzése előtt legalább 4 óráig, de akár 8-10 órán keresztül is beáztatni. A beáztatott bab vizét főzés előtt leszűrjük majd hideg vizet öntünk rá és elkezdjük főzni. Főzés közben adunk hozzá sót és esetleg babérlevelet. Persze kuktában is főzhetjük a babot. Kevesebb vízzel gyorsabban készül el. Ha konzerves babbal dolgozunk, akkor leszűrjük, átmossuk és felhasználjuk ahogy a továbbiakban írom.

A vadrizst átmossuk és bő vízben puhára főzzük. Ugyanezt elvégezzük a barna rizzsel is. A kétfajta rizst nem érdemes együtt, összekeverve főzni, mert eltérő főzési idejük van, a barna rizs valamivel előbb fő meg. Miután a rizsek megfőttek, összekeverjük a puhára főtt babbal. Ételízesítővel picit megszórjuk, apróra vágott foghagymát keverünk bele majd adhatunk hozzá 1 kanál sörélesztő pelyhet, végül a paprikákat megtöltjük. Töltés előtt a paprikákat megmossuk, szárukat, magházukat kivágjuk. A paprikákat félbe vágva megtöltjük. Sütőbe tesszük. Mikor már nagyjából megsültek (kb 20 perc után), pár szem paradicsomot teszünk a tetejére és vegán sajtot reszelhetünk rá. Ha az nincs, akkor füstölt tofu szeleteket is tehetünk  a töltött paprikák tetejére.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr1816359984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása