Vegán kolbász gluténmentesen
2020. december 13. írta: VegaLife

Vegán kolbász gluténmentesen

vegan_szojakolbasz.jpgEmberek tömegei vásárolnak vegetáriánus és vegán kolbászokat, majd sütik ki konyháikban. Egy egész iparág épült erre. Megvizsgálva összetevőiket gyakran szerepel közte a szója, meg emellett még sok más (olajok, szulfidok, élesztő, növényi festék, búzaliszt, ízfokozó, növekedésért felelős ammónium karbonát, stb), amit egy házi készítésű kolbász esetében elkerülhetünk. E szempontból Jolly Joker ez a recept, hiszen ha sok mennyiséget készítettünk belőle, nyugodtan lefagyaszthatjuk a kész kolbászokat, de hűtőben is eláll pár napig, így lehetőségünk van a változatos felhasználására, mint például rakott krumplihoz az egyik nap, lecsóhoz a másik nap, stb. Persze mustárral és sült krumplival vagy krumplipürével együtt is élvezhetjük ezt a kolbászt, sütőből frissen tálalva, ropogósan. Elkészíteni sem bonyolult és Magyarországon illetve Angliában is könnyen beszerezhatő a szójagranulátum és a barna rizs, ami a két fő összetevője. Ráadásul Magyarországon csak génmódosítás mentes szóját szabad forgalomba helyezni (legutóbbi ismereteim szerint), tehát ettől sem kell tartani. Zabliszttel segítettem összeállni könnyen formálhatóvá, de ha a zab nem elég gluténmentes számunkra, akkor kukoricaliszt vagy kukoricadara is felhasználható helyette. Előnye ennek a kolbásznak, hogy olajmentesen elkészíthető. Ha sütőpapíron sütjük, akkor végképp nélkülözzük a hevített zsiradékot. Persze, aki szeretné, hogy tucsogjon az olajban, mint a bolti félék, az süsse olajon. Egészségi szempontból azonban inkább ennek kerülését javaslom.

A recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg szójagranulátom
  • 15 dkg barna rizs
  • 10 dkg zabpehely
  • 2 evőkanál ételízesítő
  • 1/2 fej fokhagyma vagy 1 ek fokhagyma granulátum
  • őrölt fekete bors
  • őrölt köménymag
  • fűszerpaprika
  • füstölt paprika
  • folyékony füstaroma (opcionális)
  • majoránna
  • szükség esetén só

 vegan_szojakolbasz_barnarizzsel.jpg

Elkészítés:

A szójagranulátumot megszórom 1 ek ételízesítővel és felöntöm forró vízzel, majd hagyom benne állni legalább addig, amíg a barna rizs puhára fő. Miután megfőtt a rizs, a vizet szűrőn keresztül leöntöm a szójagranulátumról majd a rizzsel összekeverem. Teszek hozzá annyi zabpelyhet amennyit felvesz. Használhatunk zabpelyhet, de meg is őrölhetjük amolyan zablisztté és úgy is adhatjuk hozzá. A lényeg, hogy olyan masszát kapjunk, amit könnyen tudunk formálni a kezünkkel. Hozzákeverjük a fűszereket, jól átdolgozzuk a masszát, hogy a fűszerek jól elkeverődjenek. Nedves kézzel kis darabokat szakítunk le belőle majd kolbász formákat sodrunk. Sütőpapíros tepsin előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. Kirpóbáltam, air fryer (forró levegő sütő)-ben is megsüthető, kisebb mennyiségnél (pár darab) érdemes azzal, de többnél jobban megéri sütőben sütni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr5316334688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása