Ír kiflik (vegán, élesztőmentes)
2015. április 06. írta: VegaLife

Ír kiflik (vegán, élesztőmentes)

ir_kifli.jpgHa az ünnep végére elfogy a kenyér, és nincs kedved órákat várni, míg kikevered, bedagasztod, megkeleszted, megsütöd a következőt, készíthetsz ír szódás kenyeret gyorsan. Kenyér helyett most kifli készült, meglehetősen gyors tempóban. Olyan tömör lett, hogy már egy kiflivel is jól lehet lakni. Persze nem feltétlen áll ez az állítás, ha csak fehér lisztet használ az ember. Persze nem csak ekkor készíthetjük el. Kuriózumként is hathat, amennyiben az élesztős péksüteményekhez szoktunk. Candida diétásoknak kifejezetten ajánlom, hiszen nincs benne élesztő.

A recept:

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 5 dkg okos magos sport plusz forma (ha nincs, tökmag és szezámmag porrá őrölve is ugyanúgy jó!)
  • 2 dkg őrölt lenmag
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • víz
  • 1 marék napraforgó mag
  • 10 g só

 

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat összekeverjük, olajat is hozzáöntjük és annyi vizet adunk hozzá, amivel nem túl ragacsos, tömör tésztát kapunk. (A szezám és tökmag őrleményt ki is hagyhatjuk, de nem érdemes. :) ) A tésztát nem kell tovább keleszteni, mehet egyben akár a sütőbe, vagy formázhatunk belőle kifliket, zsömléket. Kiflit kétféleképpen készíthetünk: 1. Az egész tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán és háromszögeket vágunk belőle, majd a háromszögek hosszabbik végénél felcsavarjuk és így kiflibe formázzuk. 2. Amennyiben tudjuk, hány db kiflit szeretnénk készíteni, a tésztát annyi egyenlő részre osztjuk és egyesével háromszögeket formázunk belőlük, majd hasonlóan az 1. módhoz, hosszabbik végénél felcsavarjuk és így kiflibe formázzuk. Ennek akkor lehet értelme, ha nem csak kiflit, hanem zsömlét is készítünk belőle.

A péksütiket magokkal meghinthetjük. Miután (sütőpapíros) tepsibe tettük, kevés vízzel megkenjük őket, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük. 30-40 perc alatt kész az ír kenyerünk/kiflink/zsömlénk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr537340856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása