Mogyorótejes brokkolifőzelék
2014. november 03. írta: VegaLife

Mogyorótejes brokkolifőzelék

mogyorótejes brokkolifőzelék.jpgEzt a főzeléket még néhány héttel ezelőtt készítettem el. Néha péntek reggeleken eljutok a Bosnyák piacra, ahol van egy nagy kedvencem: a saját terméseit eladásra kínáló bácsi, aki Bugyi községből jár fel oda. Csak péntek reggelenként. Tőle szoktam a brokkolit beszerezni. Meg más finomságokat is - évszaktól függően. Sajnos most pénteken már nem volt ott. Említette, hogy hideg idő beálltával nem jár (pedig most hihetetlen sokan kínálták eladásra áruikat). Így aztán brokkolit sem vettem (mást másnál igen). Ragaszkodom hozzá és portékáihoz, leginkább a brokkolijához. A brokkolikat nem óriási fej méretben árulja, hanem apróbb darabokban, egy-némelyiken a zsenge levele is rajta zöldell. Szóval ezt a brokkolit még tőle vettem és főztem meg néhány héttel ezelőtt. Reméltem hogy megismételhetem most hétvégén, de brokkoli hiányában mást fogok kitalálni.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 1 bögre (2,5 dl) mogyoró
  • víz
  • ételízesítő
  • fokhagyma
  • 3 közepes krumpli

Elkészítés:

 

A mogyorót annyi vízbe, hogy éppen ellepje beáztatjuk kb. 1/2-1 órára (vagy egy éjszakára, délelőttre is akár). Közben rózsáira szedjük a brokkolit, a törzsét feldaraboljuk. Az alaposan megmosott zöldséget ételízesítővel megszórjuk és egy kevés vízen a fokhagyma gerezdekkel együtt megpároljuk. Közben a krumplikat nagyobb darabokban puhára főzzük. (Brokkolival együtt is párolhatjuk.) A mogyorót a vízével együtt összeturmixoljuk. Beletesszük a megpuhult krumplikat, néhány darabot a brokkoliból (én elsősorban a törzsét tettem bele) és a fokhagymákat is. Sűrűbb masszát kell, hogy kapjunk, ha szükséges, sózhatjuk. A megpárolt brokkolit ezzel a mogyorótejes sűrű szósszal felöntjük, egyet forr, lezárjuk és tálalhatjuk is. Mi nagyon ritkán eszünk a főzelék mellé feltétet. Magában most is finom volt.
brokkolifőzelék krumplival.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr606854545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bridget 2014.11.04. 22:17:51

Az index honlapján láttam ezt a receptajánlatot a napokban. :)
Ezek szerint nekik is tetszett.

VegaLife 2014.11.06. 08:26:21

@Bridget: Igen, szerencsére az utóbbi időkben szeret az index az írásaimból közölni. Aminek nagyon örülök. :)
süti beállítások módosítása