Húsevő koromban szívesen választottam ételként a cézár salátát, noha ma már tudom, szinte egyik sem az eredeti cézár saláta volt, mivel abban tojás és parmezán is szerepel, amiket pedig én fogyasztottam, azokban - emlékeim szerint - ezek nem voltak. Máskülönben a Cézár saláta elnevezést semmiféle római császárról, pláne nem Julius Cézárról kapta, hanem egy san-diegói vendéglős, Casear Cardini nevét jelzi, mivel ő készítette el az első "Casear-salátát", azok alapján, ami épp rendelkezésére állt. (Ebben biztos hasonlít kettőnk salátája ;) ) Julia Child evett is Cardini éttermében az 1920-as években, természetesen nem mást, mint Casear-salátát.
Férjem a munkahelyén megismerkedett egy kutyakiképző hölggyel, aki szimpatizál a vegetáriánusággal. Beszélgetéseik közben kiderült, hogy a hölgy szokott szejtánt (búzahús) készíteni. Mivel férjem szívességből megcsinált neki valamit, amihez ő nem értett, egy hatalmas adag szejtánnal ajándékozott meg minket. Azóta, ha szóba kerül, egyszerűen csak "Szejtán-Lady"-nek hívjuk. :) (Ezt férjem el is árulta neki.) Olyan szép nagy adag mustáros-hagymás szószban ázott szejtánt kaptunk, hogy egy részét kénytelen voltam lefagyasztani, mivel ilyen tetemes mennyiséget képtelenség megenni. A másik részét sütőpapíros tepsiben aranybarnára sütöttem. Teljesen olyan volt, mintha csirkemellet sütöttem volna ki. Ebből készítettem végül a hamis cézársalátát.
A recept:
Hozzávalók:
•Mustáros-hagymás szejtán
•Saláta (Római az igazi, nekem viszont jégsalátám volt)
•piros és zöld színű paprika
•cukkini
•sütőpapír
Elkészítés:
A szejtánokat sütőpapíros tepsiben aranybarnára sütjük. Közben a salátaleveleket összetépkedjük kisebb darabokra. A paprikákat felvágjuk kisebb darabokra. A cukkinit meghámozzuk (ilyenkor már nehéz zsenge héjú cukkinit találni) és szintén felaprítjuk. A zöldeket így összekeverjük, majd a megsült szejtánt a tetejére tesszük és átforgatjuk. Ha a búzahús nem mustáros-hagymás lett volna, biztos szükség lett volna valamilyen salátaszószt készíteni hozzá, de így teljesen cézár-saláta "fíling" volt, amikor fogyasztottuk. Nagyon laktató.
UI: Mivel a szejtán eleve búzahús, semmi szükség nincs cruton-ra (pirított zsemle vagy kenyérkocka).