Kenyér március idusára
2014. március 11. írta: VegaLife

Kenyér március idusára

beleharapnál.jpg

Ugyan még a "Kenyérkészítés" című főzőkörre készítettem el ezeket a szépségeket, de ötlet gyanánt megosztom az érdeklődőkkel. Az egyik kenyérhez piros fűszerpaprikát a másikhoz pedig spenótot kevertem. Mivel a főzőkörön szinte mind elfogyott, így a felszeletelésből a bemutató fényképezéshez már nem jutott.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg víz
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg só
  • 3 dkg őrölt lenmag (elhagyható)
  • 1-2 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 4-5 evőkanál spenótpüré

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik és inkább az alján terül el.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is. Kivéve a fűszerpaprikát és a spenótot.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó-kelesztő programot beállítva a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Amikor kész a tészta, kétszer két részre osztjuk. (Feltéve, ha pirosat és zöldet is szeretnénk készíteni.)

Az egyik adag tésztához fűszerpaprikát dolgozunk, a másik adaghoz pedig a spenótpürét. Ez utóbbinál még biztos kell hozzá egy kevés liszt, hogy a spenót nedvességét magába szívja.

Ezt követően pedig rajtunk múlik, hogy kokárdát készítünk-e, vagy csak egyszerűen egy piros-fehér tekercses, illetve egy zöld-fehér tekercses bagettet vagy kenyeret sütünk belőle. A lényeg mindegyik esetében az, hogy mindegyik tésztát kinyújtjuk, ahogy tervezzük (piros-fehér-zöld, vagy csak piros-fehér, stb.) egymásra tesszük a kinyújtott tésztákat és felcsavarjuk.

Bagettként így is megsüthetjük, vagy valamilyen kenyérformába, esetleg koszorú formába is tehetjük. Konzerv formában akár ajándékot is készíthetünk. Sütés előtt a kiválasztott formában, vagy tepsiben érdemes még kb. 15-20 percet meleg helyen konyharuhával letakarva keleszteni.

Jó kenyérsütést hozzá! :)

 A képre kattintva különféle ötletek megvalósítását nézheted végig. (Kokárdát direkt nem készítettem.)

 UI: A főzőkörön ezt mind megkóstolhatták! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr625855136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Namely 2014.04.01. 15:55:04

Mi kaptunk már egy valag kenyérreceptet a bnőmmel, de még nem tudtuk rávenni magunkat arra, hogy süssünk is. Pedig tök jól hangzik.

Tudom, hogy nem ide illik, de a friss kenyér frissen sütött lazaccal a legjobb... amúgy te egyáltalán nem is eszel húst, semmilyet?

VegaLife 2014.04.01. 21:04:02

@Namely: (: "a friss kenyér frissen sütött lazaccal a legjobb" :) Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a legfinomabb, mert, hogy jó lenne, az iránt szkeptikus vagyok több okból, még ha lazac is... :)Közel 28-30 évig ettem húst és halat. Egyszer közben is voltam rövidebb ideig vegetáriánus. Most már nem, nem eszem. Napjainkban - szerintem - más a hús és haltenyésztés, mint akár 20 évvel ezelőtt... Jobban mondva, az állattartás és a tengerek vizei is - finoman szólva - kritikus állapotúak. De nem csak ezért hagytam fel az állatok fogyasztásával.

A kenyérsütést érdemes kipróbálni. Akár beruházni egy kenyérsütő gépbe, aztán az ötletek jönnek, receptek nélkül is...:)
süti beállítások módosítása