Fügés zabkása
2013. október 07. írta: VegaLife

Fügés zabkása

fügés zabkása.jpg

Itt a finomságos füge szezonja és olyan jó dologgal áldott meg minket a jó Isten, hogy a telek, ahol a lakásunk fekszik, fügefával is rendelkezik. Hatalmas fügefa. Eldugva az épület mögött csak az tud róla, aki erre lakik. Vagy 20 éves lehet. Nagyon finom gyümölcsök teremnek rajta. Amikor leszedtem az éppen megérett egyedeket, találtam olyat, ami a fán már szinte megaszalódott, hmmmmmmmmm!!! felülmúlhatatlan és rendkívül édes volt. (Kár, hogy nem terem egész évben!)

Szóval miért együk fügét? Kalciumot tartalmaz nagy mennyiségben, ami pedig jó a csontoknak. Azt mondják, ha aszalt fügét mézzel és vízzel összekeverve fogyasztjuk, segít megszabadítani a torokfájástól. Ez pedig most különösen ajánlott sokaknak, akik az őszi megbetegedések valamelyikével küzdenek. A füge cinktartalma prosztatamegbetegedések esetén segíthet. Mivel B-vitaminban is jócskán gazdag, idegnyugtató, és emésztési problémák esetén is gyógyír lehet. Rostdús mivoltának köszönhetően székrekedéskor is ajánlott fogyasztani.

A fügét amúgy már a történelem kezdetekor megemlítik. Az Ószövetség első lapjain találkozunk vele, amikor Ádám és Éva a bűnbe esés után fügefa levelekkel takarták el mezítelenségüket.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 adag zabpehely (pl. 2 marék)
  • víz
  • néhány szem friss füge
  • reszelt citromhéj
  • igény esetén növényi tej vagy növényi tejpor

 

Elkészítés:


Ha apró szemű zabpelyhünk van, akkor a lábosban, amiben főzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz a pirítástól. Majd felöntjük vízzel. Figyelve és olykor megkeverve addig főzzük, míg a zabpehely jól megpuhul. Főzés közben szórunk bele reszelt citromhéjat és felkarikázott fügét.

Ha nagy szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfőzzük. Az ilyen zabpelyhek több főzési időt igényelnek.

Ha azt szeretnénk, hogy valamilyen formában készítsük el a zabkását, érdemes a formát hideg vízzel kiöblíteni, majd a jó alaposan megfőzött zabkását (jó pépesre készítve) beleönteni. Hideg helyen pihentetjük egy-két órát, majd a formából kiborítjuk és díszítjük. (Fügekarikákkal és reszelt citromhéjjal díszítettem.) Ha még biztosabbra akarunk menni, frissen-tartó fóliával béleljük ki az edényt és azt követően kanalazzuk bele a zabkását.

Ugyanez a finomság elkészíthető kölessel is. Szintén jó alaposan kell megfőzni a kölest. Elkészítettem így is, de erről már nem készült kép. Munkába vittem ugyanis és ott fogyasztottam el tápláló reggeliként. Nem is voltam éhes órákon át.

Akiknek nem elég édes a fügés reggeli (szerintem teljesen édes), azok keverhetnek hozzá mézet vagy valamilyen édesítőt, mint gyümölcscukor vagy nyírfacukor, stb. S akik csak növényi tejjel szeretik, azok pedig elkészíthetik a köles és a zabkását is növényi tejjel. Már írtam párszor, hogy én inkább ezek nélkül szeretem.

füge.jpg

fügés zabpehely-kása.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr685555952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Namely 2013.10.28. 11:11:36

Helló,
Mi a bnőmmel a zabkását szójatejjel csináltuk a legutóbb. Szerintem próbáljátok ki ti is. Baromira király lett + mazsola, dió.

VegaLife 2013.10.28. 14:09:05

@Namely: Már próbáltam szójatejjel, kókusztejjel, szezámtejjel, diótejjel, rizstejjel. Azt hiszem, ez a lista. :) Nekem jobban bejön "tejmentesen". szeretem a zab/zabpehely ízét. A mazsola viszont az egyik finomság a növények tárházából, amit nem igazán kedvelek - zabkásában semmiképp. (Régen túróban nem zavart.) Ezért nem nagyon találod meg a receptjeim között alapanyagként. De a dió tényleg nagyon finommá teszi!
Örülök, hogy te is növényi tejjel fogyasztottad! :)

Namely 2013.12.31. 12:04:00

@VegaLife: ma tudod hogy csináltam?
nem volt semmilyen folyadék, így főztem egy téli tea keverékkel teát, és az lett az alap: valami mesés volt, az a fűszeres íz hozzá.... :)

VegaLife 2013.12.31. 12:18:05

@Namely: Ez nagyon jól, mondhatni, kívánatosan hangzik! Biztos egyszer kipróbálok hasonlót. Az utóbbi napokban most mellőztem a zabkását, de az új év elején egyszer ki fogom próbálni.

Namely 2013.12.31. 13:56:11

@VegaLife:
próbáld csak ki, nagyon jó volt.... :)))
süti beállítások módosítása