Franciás cukkiniragu (vegán)
2013. július 15. írta: VegaLife

Franciás cukkiniragu (vegán)

franciás cukkiniragu- nr.1..jpg

A télen szinte minden héten főztem valamilyen cukkinis ételt. Jó volt elővenni a fagyasztóból a különböző formában eltett világoszöld finomságokat. Idén is csomagolok elegendő cukkinit a következő télre. Épp ma kaptam meg hozzá két helyről is (anyum és anyósom kertje) a szép sötétzöld héjú egyedeket. Érdekes ez a nyár, mindkét kertben gazdagon terem a cukkini - nagy örömömre. Így aztán könnyen adódik az ötlet, hogy készítsek cukkiniből ebédet. A következő receptemet franciásan, vegán módra készítettem el, vagyis növényi tejszínt használtam a ragu főzése során. Sűrűbb növényi tejjel is finomat lehet készíteni. Persze a tejtermék fogyasztói tejet is használhatnak, de ezt nem ajánlom. Már rég nem élet, erő, egészség az állati tej. Gondoljunk csak bele. Az egész emlős világot figyelembe véve az emberen kívül nincs még egy élőlény, aki felnőtt korában tejet fogyaszt! Persze ez csak egy érdekes megfigyelés, de az tény, hogy napjainkban a tejfogyasztásból nem sülhet ki semmi, ami a szervezetünk és egészségünk számára hasznos volna. Szóval mindenkit bátorítok arra, hogy készítsen magvakból, gabonákból tejet.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb fej hagyma
  • ételízesítő (házi ha lehet)
  • 2 dl növényi tejszín
  • 1 dl víz
  • fokhagyma
  • szerecsendió
  • petrezselyem
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • esetleg medvehagyma vagy újhagyma vagy póréhagyma
  • pár levél rozmaring (elhagyható)

 

Elkészítés:


A cukkiniket meghámozzuk, ha nem zsengék, a magokat kiszedjük, majd kockákra feldaraboljuk és egy tálba tesszük. A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk és abba az edénybe szórjuk, amelyikben a ragut elkészítjük. Kevés vízen (nem olajon, sem margarinon!) megpároljuk a hagymákat. Amikor a hagyma megpárolódott rátesszük a felaprított cukkinit és jól átforgatjuk. Megszórjuk úgy egy csapott evőkanál (házi) ételízesítővel, öntünk hozzá egy kevés vizet (kb. 1 dl elég, mert a cukkini levet ereszt), és együtt pároljuk. Amikor puhára párolódott hozzádarabolunk néhány gerezd fokhagymát, belekarikázunk egy lila hagymát, majd felöntjük a növényi tejszínnel. Egy csipetnyi szerecsendiót és egy evőkanálnyi lehetőleg friss petrezselymet is teszünk bele. Szezon idején medvehagymát szeletelhetünk bele. Ez utóbbi nélkül is készíthető, de újhagymát vagy póréhagymát is tehetünk hozzá, vagy egyszerűen ki is hagyhatjuk. Hagyjuk, amíg forrni kezd és lezárjuk. Kicsit pihentetjük. Az ízek hamar összeérnek.

Főzhetünk hozzá nokedlit, tésztát, vagy barna rizst. Megfelelő köretet választva, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A legutóbb főtt (hántolt) árpával tálaltam - ez nem gluténmentes -, mivel nyáron az árpa hűsítő hatása előnyös. Tálalásnál pár levél rozmaringgal hintettem meg a kész ételt.

Ez is egy gyors ebéd. Kb. 30 perc alatt elkészül. Én nagyon szeretem.

franciaragu.jpg cukkiiniragu.jpg
franciás cukkiniragu.jpg ragu cukkinivel.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr365404624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.07.16. 23:16:40

"Az egész emlős világot figyelembe véve az emberen kívül nincs még egy élőlény, aki felnőtt korában tejet fogyaszt."

Ja, meg bort sem, meg sok minden mast.. eleg fura logika...

vitalis06 2013.07.17. 07:46:04

az egész emlős világban nincs senki, aki kockázná a kaját, vizen "nem olajon vagy margarinon!" párolná, aztán mindenféle rabszolgák által termelt fűszerekkel szórná meg, majd hántolt (HÁNTOLT!) árpával tálalná.
Persze ez csak egy érdekes megfigyelés, de az tény, hogy legelned kéne, meg bogyót enni az erdőben, nem pedig kiszedni a magot a cukkiniből. Iszonyat.
Tehát a receptek jöhetnek, a minden tudást nélkülöző térítést pedig tartogast egy másik blog számára

fennafan 2013.07.17. 20:27:26

Nem is tudom... engem elgondolkodtatott a tej dolog. Elvégre is egy állatból kinyert fogyasztásra szánt dologról beszélünk, míg a bor és egyéb növényi termékek az emberi leleményesség során alakultak ki. Még jó, hogy tudom miből van a madártej, mert gyermekkoromban a tehénből kiindulva eléggé megtévesztett a dolog. Amúgy meg ez egy blog, ami végre többet ad mint egy sima szakácskönyv, az elméd is megmozgatod a gyomrod előtt. Ha már gondolatok árjában úszunk, a mindent tudók számára lenne egy kérdésem: Mikor jött rá az ember és mit csinált akkor, amikor rájött, hogy a tehén tejét meg lehet inni? U.i. A tejmentes világért egyház tagja vagyok. Röviden Anti-Mú ;-)
süti beállítások módosítása