Banános zabkása meggylekvárral
2013. június 01. írta: VegaLife

Banános zabkása meggylekvárral

banános-meggylekváros zabkása.JPG- Szeretnél úgy kinézni, mint egy japán szumós? Akkor ne reggelizz!

- "ÓÓÓ, hát én amúgy sem szoktam reggelizni! Mégsem nézek ki úgy, mint egy szumós!"

Még nem nézel ki úgy, örülj neki. Persze, ha jó a genetikád, és az aerob mozgás is jelen van az életedben, akkor nyilván még kevesebb az esélyed arra, hogy szumós méreteket öltesz. De hogy tisztában legyél vele, elárulom, hogy a japán szumósok kihagyják a reggeli étkezést. Miért? Az egyik ok abban áll, hogy tudják, ezzel LASSÍTJÁK az anyagcserét és emésztést, valamint NÖVELIK a TÚLEVÉS lehetőségét.

Ez már talán ismerős, nem? Nem reggelizel, a munkahelyen az ebédet még futva megeszed, na de este, amikor otthon vagy a nyugalomban, a családdal, legyűrted a napi stresszt, akkor bizony adsz az éhező szájnak. Csak hogy tudd, ez az egyik - legtöbbek által megvalósított - lépés az egészségtelen HÍZÁShoz vezet. Tudom ám én is! Megtapasztaltam. (Na nem a szumós méreteket ;) ) Dolgoztam néhány olyan multinál, ahol reggel alig ment le egy falat is a torkomon. Tudtam, hogy vár rám a napi stressz a munkában. Sokszor aztán a reggeli elmaradt. Ha mégis reggeliztem, mert valami ok folytán megmordult a gyomrom, akkor is valamilyen péksütit vettem magamhoz - munkába menet, vagy kiflit kefirrel, joghurttal. Majd ahogy vegetáriánus lettem, majd egyre inkább a vegán életmódot kezdtem elsajátítani, úgy változtak ezek a szokásaim is. Aztán jött Elek, az egészségházban eltöltött idő még inkább elősegített a fejlődésben. Most már képtelen lennék kefirt reggelizni, főleg mióta tudom, hogy az éhgyomorra elfogyasztott kefir a máj és a gyomor számára akár olyan hatással is lehet, mint az alkohol. Ráadásul fehér kifli! Ah, rossz rágondolnom, hogy néhány évvel ezelőtt milyen ételekkel romboltam az egészségem tudatlanul!

„Reggelizz mint egy király, ebédelj mint egy polgár, vacsorázz mint egy koldus!” - olvashatjuk sok helyen. Ma már azt is tudom, ha édes reggelivel indítok, kevésbé fogok napközben édességre gondolni, az után vágyakozni. Ez a receptem egy nagyon gyors és egyszerű, de laktató és persze édes reggelihez ad ötletet.

szumo.jpg

Ilyen hurkákat szeretnél magadnak? :)

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 adag zabpehely (pl. 2 marék)
  • víz
  • 1 banán
  • meggylekvár (felcserélhető más lekvárra
  • kevés kókuszreszelék
  • pár csipet őrölt lenmag
  • 1 evőkanál szezámmag

 

Elkészítés:


Ha apró szemű zabpelyhünk van, akkor a lábosban, amiben főzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz. A kókuszreszelék egy részét is együtt piríthatjuk a zabpehellyel. Majd felöntjük annyi vízzel, amennyi a zabpehely. Figyelve és olykor megkeverve addig főzzük, míg a zabpehely meg puhul.

Ha nagy szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfőzzük. Az ilyen zabpelyhek több főzési időt igényelnek.

Miután megfőtt, tányérra szervírozzuk és banánkarikákkal befedjük. Mivel a banán és a lekvár édessé varázsolja, nem szükséges főzés során édesíteni. A tetejét egy kevés őrölt lenmaggal, kókuszreszelékkel és szezámmaggal szórjuk meg. Végül kis "lekvárszigeteket" helyezünk el a tetején.

reggeli.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr415339201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása