A magas vérnyomásról - 2. rész
2013. május 16. írta: VegaLife

A magas vérnyomásról - 2. rész

vny.jpgA veseelégtelenség a másik komoly beteg­ség, amit a magas vérnyomás okoz. Minél maga­sabb a vérnyomás, annál nagyobb a veszélyezte­tettség. Hogyan károsítja a magas vérnyo­más a veséket? Úgy, hogy tönkreteszi a nefronokat, azokat a mikroszkopikus szűrősejteket, melyek által a vese működik. Ahogyan egyik nefron a másik után pusztul el, úgy romlik fo­kozatosan a vese vértisztító-képessége. Amikor a tisztító funkció már annyira megsérül, hogy a szervezet toxinszintje lényegesen megnövek­szik, kialakul a veseelégtelenség. Lehet, hogy egy kezdeti veseelégtelenségnek nincs semmi tünete, és a későbbiek folyamán is csak émely­gés és fáradtság jelentkezik, de végül a vesefunk­ció súlyos károsodását követően bekövetkezik a halál, hacsak nem történik drasztikus beavatko­zás, ami lehet művesekezelés vagy veseátültetés. Magas vérnyomásuk következtében művesék nélkül sokkal hamarabb meghalnának az embe­rek. De művesével is megrövidül az élettartam, és jelentősen megromlik az élet minősége. 

Közvetlen bizonyíték van arra, hogy ha csökkentjük a vérnyomást, az érrendszeri be­tegségek rizikófaktora is csökken.

Egy viszonylag kis vérnyomáscsökkenés is jelentős mértékben befolyásol­ja a szív- és érrendszeri betegségeket. Érdemes tehát megfontolni: ha mindenki, akinek magas a vérnyomása, minimum 3 mm-rel csökkentené azt, évente legalább 27 500-zal kevesebb lenne a halálozások száma, és még nem is említettük azt a sok embert, aki megmenekülhetne a szívro­hamtól vagy az agyvérzéstől.

Hogyan csökkenthetjük vérnyomásunkat?

Vérnyomás-szabályozási megközelítésünk attól függ, hogy az egyénnek milyen típusú hi­pertóniája van. A magas vérnyomásnak két fő tí­pusa van.

A másodlagos hipertóniát a különböző be­tegségek okozzák. Sok ilyen eset van. Például a megbetegedett mellékvesék, amelyek kis hor­montermelő mirigyek a vesék fölött, többlet­hormonokat termelve magas vérnyomást idéz­nek elő. A pajzsmirigy hormontúltermelése is magas vérnyomást okozhat.

Már láttuk, hogy a magas vérnyomás káro­síthatja a veséket. Másrészt a nem hipertóniából származó vesebetegség maga is okozhat magas vérnyomást. De vannak még más kiváltó okai is a másodlagos magas vérnyomásnak. Ezért min­denkinek orvossal kellene ellenőriztetnie magas vérnyomását, mert lehet, hogy nem a nagyanyó-féle „mezei" magas vérnyomása van, hanem in­kább másodlagos hipertóniája.

Ennek orvoslása általában egyértelmű. Meg­keressük a magas vérnyomást kiváltó betegsé­get, kezeljük, és így megoldódik a vérnyomás­probléma is. Sajnos a legtöbb hipertóniás beteg esetében nem ilyen egyszerű a gyógymód, mivel 90%-uknak elsődleges hipertóniája van.sziv.jpg

Mit ajánlhatnánk kezelésképpen azoknak, akiknél a betegség fő kiváltó oka életmódjukban és öröklött érzékenységükben keresendő? Mi­lyen lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy vérnyo­másuk normalizálódjék? A szokásos válasz: az orvos által felírt gyógyszereket kell szedniük. Nem olyan régen még úgy tűnt, hogy ez az egyetlen lehetőség. De ma már tudjuk, hogy nem ez a legjobb megoldás. Ennek több oka van:

  1. Minden gyógyszernek összetett mellék­hatásai vannak - beleértve az élet minősé­gét érintő hatásokat is, amelyeket a gyógy­szerszedők már észre sem vesznek.
  2. A magas vérnyomás - még akkor is, ha gyógyszeresen és nem életmóddal szabá­lyozzák - az agy lassú leépülését eredmé­nyezi, amely a páciens meggyengült szel­lemi képességében mutatkozik meg.
  3. A gyógyszert szedők felénél a vérnyomás nem csökken 140/90 alá.
  4. A gyógyszerek ára.

A gyógyszeres vérnyomáscsökkentés nem azonos a természetes módon törté­nő csökkentéssel.

A gyógyszerszedők között nagyobb mér­tékben fordul elő szívbetegség, mint az ugyan­olyan magas vérnyomással rendelkező, de gyógy­szert nem szedő embereknél.

A vérnyomás szabályozásának a legtermé­szetesebb módja, ha életmódunkon változta­tunk. Életmód-változtatással valóban csökkent­hető a vérnyomás? Orvosi kutatások bizonyít­ják, hogy igen. A saját orvosi gyakorlatomban is láttam ennek bizonyítékát. (A döntő bizonyíték c. könyv szerzője)

Egy logikai kérdés következik: „Ha hajlan­dó lennék életmódbeli változtatásokra, milyen mértékű vérnyomáscsökkenésre számíthat­nék?" A válasz attól függ, hogy milyen mértékű az életmódbeli változtatásunk. A hipertóniások kb. 80%-a gyógyszer nélkül biztonságos szintre csökkentheti vérnyomását, ha az ajánlott változtatásokat mind elfogadja. A fenn­maradó 20% pedig az életmódbeli változtatások mellett gyógyszeres terápiát is alkalmazva, tehát a kettőt együtt használva csökkentheti vérnyo­mását normális szintre.

Milyen életmódbeli vál­toztatások eredményeznek vérnyomáscsökke­nést?

szivek.jpg

AZ ÉLETMÓD MEGVÁLTOZÁSA CSÖKKENTHETI A VÉRNYOMÁST

Négy párhuzamos életmódváltás, amely csökkenti a vérnyomást:

  • Fogyás
  • Sószegény étrend
  • Az alkoholfogyasztás csökkentése
  • Megnövelt fizikai tevékenység, aktivitás

Egy év után:

A szisztolés nyomásnál mért átlagos csökkenés: 10,6 mm. A diasztolés nyomás átlagos csökkenése: 8,1 mm.

stopso-.jpg

JELENTŐS VÉRNYOMÁSCSÖKKENÉS AZ ÉLETMÓD MEGVÁLTOZTATÁSÁVAL

 Életmódbeli változás:

  • Tartózkodás alkoholtól, dohánytól, kávétól
  • Teljes vegetáriánus étrend
  • Aerobik

A kísérlet időtartama: 3 hét

Átlagos vérnyomás kezdetben: 150/81

  • Átlagos vérnyomás a végén: 129/78
  • A vérnyomásra szedett gyógysze­rektől való megválás három hét után: 80%.

Érdekes eredmény, hogy a csökke­nés nagyrészt (több mint a fele részben) már az első héten bekövetkezett. A vérnyomás tehát gyorsan válaszolt az életmódbeli változtatásokra.

A fenti kísérletek teljes összhangban állnak sok más kutatással, egyértelműen kimutatva azt a tényt, hogy az életmódbeli változtatás igen hatásos védekezés a magas vérnyomás ellen. Gyors és pozitív következményeket von maga után.zöööödd.jpg(A bejegyzés alapját a Döntő bizonyíték c. könyv adta)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr595302068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása