Barackos szezámos sütemény sárgadinnyés teával (tej és tojásmentes)
2013. május 06. írta: VegaLife

Barackos szezámos sütemény sárgadinnyés teával (tej és tojásmentes)

szezámosbarackossüti.jpg


A következő receptnek két különlegessége is van amellett, hogy sem tejet, sem tojást nem tartalmaz. Az egyik az, hogy igazi kalcium-bomba, mivel egy jó adag szezámmag van a tésztájában, sőt a tetejét is megszórtam szezámmal. A másik specialitása pedig a sárgadinnye-ízű tea, ami a kevert tészta nedves alapanyagát adta. Nem hagyhattam ki, hogy a nyáron aszalt sárgadinnye-karikákból ne áztassak meg egy keveset és keverjem a tésztához. Ráadásul az aszalt gyümölcsnek köszönhetően kevesebb cukor-féleség kellet bele, mivel a tésztát így különleges módon édesítettem.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 bögre szezámmag
  • 1/4 bögre barna cukor vagy valamivel kevesebb gyümölcscukor, nyírfacukor (attól függően, hogy ki mivel édesít)
  • 1/2 bögre gabonatejpor
  • 1 bögre tea (nekem sárgadinnye tea volt)
  • pár szem aszalt sárgadinnye (felcserélhető - tea ízvilágától függően - más gyümölcsre)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1/2 bögre víz (szénsavas jobb, de most szénsavmentessel készítettem)
  • 1 csapott teáskanálnyi szódabikarbóna
  • liszt, amennyi hasonló állagúvá teszi, mint a piskótamassza, de nem túl folyós
  • sütőpapír
 
Elkészítés:
 
Egy keverőtálba először a szezámmagot összekeverjük a gabonatejporral, majd az apró darabokra vágott és a teában is megáztatott aszalt gyümölcsöt és a teát, végül a vizet és olajat is hozzáadjuk, elkeverjük. Ehhez a masszához keverünk annyi lisztet, amitől piskótaszerű állagot kapunk. Vegyesen tettem bele fehér és teljes kiőrlésű lisztet 2/3 arányban a fehér liszt javára. Utolsó körben a szódabikarbónát adjuk a sütemény nyers tésztájához. A masszát simára keverjük, majd sütőpapírral (vagy szilikonlappal) bélelt tepsibe öntjük, kanalazzuk a masszát. A tetejére pedig a fagyasztóból elővett és kicsit kiengedett, felkockázott sárgabarackot tesszük. Végül megszórjuk szezámmaggal. Közepes lángon legalább 40 perc sütés szükséges. Tűpróbával ellenőrizzük. Mivel a barack fagyasztóból jött, így a sütés végére olyan lett, mintha lekvár került volna a sütemény tetejére. Ízletes lett.
szezámos-barackos  s..jpg szezámos-sárgabarackos sütemény.jpg
sz.barackos süti.jpg szezámos-barackos süti.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr285282468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása