Fóliában sült szójavagdalt kápia paprikával
2012. december 24. írta: VegaLife

Fóliában sült szójavagdalt kápia paprikával

szójavagdalt1.jpgNéha napján férjemre várakozva be-be tévedek egy-egy könyvesboltba, ahol magamba szívom mindazt, ami érdekel. Át és átlapozok különféle irodalmat, amire egyrészt alig jutna máskor időm, másrészt, pénzt nem szívesen adnék ki ezekért a könyvekért. Tévedés ne essék, olvasok rendszeresen. Most az egyik könyv például a Nyers étel csodája, amit bánom, hogy nem nyáron vettem kezembe, vagy jobban mondva töltöttem fel a mobilomra, mert elektronikus formában szereztem meg, így utazásaim közben (pl. munkába menet) szívesen olvasom. Na de a könyvesboltokra visszatérve - azokat a szakácskönyveket is átlapozgatom, amelyek telis-tele vannak húsos ételekkel. Vagy nem kizárólag azokkal. Például legutóbb Hegyi Barbara és Kulka János szakácskönyveit nézegettem. Mindkettőt nagyon kedvelem. Barbarát már jó néhány darabban láthattam. A hangja egy megismételhetetlen fűszer a magyar színészgárdában. :) Van még néhány ilyen jellegzetes hang, arc, tehetség. Úgy gondolom, mindkettőjük - Kulka és Hegyi - nem manapság divatos celebek, hanem a tényleges tehetségükkel, művészetükkel íródtak be az emberek tudatába. Szóval ilyesmi - képekkel, út-, vagy élményleírásokkal gazdag könyvekből nagy ritkán "ötletet lopok". Így született meg a mostani remekművem is. Minőségét jelezte, hogy odáig volt érte a férjem. (Ja, és azt hiszem, nem a fent említett emberek tollából loptam az ötletet, hanem egy harmadik szakácskönyvből, ahol darált hússal készítette el a szakács.)

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 csomag (20 dkg) szójagranulátum
  • 1 nagyobb marék (vagy valamivel több) zabpehely
  • 4 evőkanál sörélesztő pehely
  • 1 hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 piros színű kápia paprika (vagy kaliforniai)
  • 1 zöld színű kápia paprika (vagy kaliforniai)
  • zeller zöldje
  • petrezselyem levél
  • ételízesítő
  • alufólia
  • víz
  • olaj

Elkészítés:

A szójagranulátumot ételízesítős meleg vagy forró vízben áztatjuk legalább fél órát, de akár többet is. Amikor megpuhult és átjárta az ételízesítő íze, átszűrjük, kinyomkodjuk, de a levét megtartjuk, nem öntjük ki!!!

A szójagranulátumot egy kevés vízen megfuttatott hagymával összekeverjük, kicsit átfőzzük, hozzáadjuk a fokhagymákat is. (Hozzányomjuk, vagy apróra vágva.) A paprikákat apróbb darabokra felvágjuk, szintén a szójához adjuk, a zeller zöldjét és a petrezselyem leveleket apróra vágva szintén belekeverjük. Sörélesztő- és zabpehely kerül még hozzáadásra. Annyi zabpelyhet kell hozzáadni, hogy a szója nedvességét jól felszívja, és az egész massza összeálljon, képesek legyünk nagyobb gombócokat formálni belőlük.

Tepsink hosszának megfelelő méretben alufóliából egy nagyobb darabot letépünk. Erre halmozzuk rá a massza egy részét (felét), úgy, hogy rudat tudjunk formálni belőle a kezünkkel. Amikor a rúd egybeállt, egy kevés olajat végigcsurgatunk rajta, majd az alufóliával betakarjuk és a tepsibe tesszük. A maradék masszával hasonlóan járunk el. Amikor mindkét rudunk a tepsiben pihen, a szójából leszűrt fűszeres folyadékkal felöntjük a tepsit és sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük, jobban mondva pároljuk.

A lé nagy része elpárolódik, elfő alóla, ha mégis marad, akkor azt már nem használjuk fel. A fóliákat szétnyitjuk, kicsit engedjük, hogy a maradék gőz és pára távozzon, majd amikor már nem túl forró, egy óvatos, de gyors mozdulattal, a fólia segítségével átemeljük a tálcánkra vagy tálunkra a kész vagdaltat.

Krumplipüré és sok sok saláta fogyott hozzá. Máskor is el fogom készíteni. Szerintem még ünnepekre, vagy karácsonyra, húsvétra is kitűnő vendégváró falat.

szójavagdalt6.jpg szójavagdalt7.jpg
szójavagdalt8.jpg szójavagdalt9.jpg
szójavagdalt.jpg szójavagdalt2.jpg
szójavagdalt4.jpg szójavagdalt5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr194979131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása