Zserbó árpából (sütés nélkül 30 perc alatt)
2012. november 19. írta: VegaLife

Zserbó árpából (sütés nélkül 30 perc alatt)

zserbóárpa.jpgJuditnak ajánlom ezt a desszertet, jobban mondva receptet, aki az előző nyáron (2011) kóstolta meg nálunk ezt a remek finomságot. Csak hogy a több Judit ismerősöm közül magára ismerjen biztosan, elárulom azt is, hogy azon a nyáron egy kellemes hétvégét töltöttünk el együtt, kirándultunk, libegőztünk, a János-hegyet jártuk be. Szóval Juditnak nagyon ízlett ez a csemege és most végre újból elkészítettem (majdnem másfél év után, pedig nagyon finom!), így megosztom a közönséggel is. Másik Judit barátnőmnek is ajánlom, amennyiben gluténmentes diétájában fogyaszthat árpát. :)

OFF: Már tudom, sajnos nem lehet gluténmentes diéta során árpát fogyasztani. De ez a Judit barátosném éppenséggel fogyaszt glutént, szóval azért még ajánlom neki. :)

A recept:

Hozzávalók:

  • 50 dkg árpa
  • 2 evőkanál biocsicsóka-sűrítmény (elhagyható)
  • édesítőszer (méz, gyümölcscukor, nyírfacukor, stb. - ki mit használ)
  • karobpor vagy kakaópor
  • baracklekvár
  • darált dió
  • víz

 

Elkészítés:

Az árpát alaposan megmossuk, az a jó, ha van időnk arra, hogy áztassuk. Egy éjszakát vagy legalább pár órát. Ha nincs rá mód, akkor a megmosott árpát feltesszük főzni. Áztatás esetén gyorsabban megfő.

A megfőtt árpához hozzákeverjük a biocsicsóka-sűrítményt, majd addig édesítjük, míg megfelelő édest ízt elérjük.

Három egyenlő részre osztjuk. Az első adagot leterítjük egy picit mélyebb tálba. Nekem jénai üvegedényem jutott erre a célra. Megkenjük baracklekvárral. Ismét egy adag árpával befedjük. Szórunk rá darált diót, amit előtte szintén édesítünk. Ha mézzel keverjük össze a diót, akkor miután a dióval megszórtuk az árpát, akkor csurgatjuk rá a mézet (ne túl vastagon). Az utolsó adag árpát is elterítjük a diós rétegen és ezt karobos vagy kakaós mázzal egyenletesen leöntjük.

Karobos máz:

  • Karob
  • méz vagy gyümölcscukor, nyírfacukor, stb. - ki mit használ
  • víz

A karobport kikeverjük a cukorral, majd kevés vizet öntünk hozzá és felmelegítjük. Addig melegítjük, míg egy picit sűrűbbé - olvasztott csoki állagúvá nem válik.

Fényes lesz a máz, ha pár csepp olajat is keverünk hozzá.

A desszertet pár órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál gyümölcsöt tehetünk a tetejére.

zserbóárpa1.jpg zserbóárpa2.jpg
zserbóárpa3.jpg zserbóárpa4.jpg

zserbóárpa-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr984911714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása