Nyári sali
2012. augusztus 01. írta: VegaLife

Nyári sali

20120714_075940sali.jpgNem csak a melegebb (még ha tűzforró is) napok miatt kedvenc évszakom a nyár, hanem azért is, mert ilyenkor egy nagyobb adag salátával, ami elsősorban ugye nyers zöldségekből készül, remekül jól lehet lakni, ráadásul egészségesen átmossa a szervezetet. A zöldségekben lévő ásványi anyagok, sók és vitaminok a lehető legtermészetesebb módon kerülnek szervezetünkbe hasznosításra. Igaz, hogy Eleken a legtöbb napom saláta-reggelivel indult. Ezt örömmel tartom itthon is, ugyanis érzem jótékony hatását. Az ember mozgása sokkal könnyedebb, és az emésztés is lényegesen rövidebb idő alatt megtörténhet. Szóval a nyár nálam egyenlő azzal, hogy nem hiányzik a kenyérféle, sem a tészta, de még a gabonákat (mint pl, barna rizs) is csak olykor-olykor fogyasztom. Hiszen ha az ember elszabadul egy piacra, vagy van egy szorgos anyósa :), mint nekem, esetleg saját veteményes kertje (azokat picit irigylem), akkor zöldség-gyümölcs Kánaánban lehet része. Egy ilyen lehetőség pedig adja az alkalmat a mindennapi sok nyers-étel fogyasztására. Ezek közül következzen egy nyári saláta változat.

A recept:

 Hozzávalók: 

  • 1/4 fej jégsaláta (másfajta saláta is jó)
  • 2 zsengébb cukkini
  • 4 normál méretű uborka (amit kovászolni szoktak)
  • 3 paradicsom
  • 3 paprika
  • 1 lila hagyma
  • igény szerint só (himalaya vagy tengeri) és hidegen sajtolt olaj, esetleg magvak, valamint őrölt petrezselyem

20120716_100313sali.jpgElkészítés:

A megmosott zöldségeket feldaraboljuk az uborkát és a cukkinit a lila hagymával együtt megfosztjuk héjától, és szintén felaprítjuk. A (jég)saláta leveleit széttépkedjük.Az egészet egy nagy (salátás) tálba tesszük és salátaszedő kanalak, vagy fakanál segítségével összekeverjük.
A saláta alapja ezzel elkészült. Attól függően, hogy valaki diétázik-e vagy sem, és milyen diétát folytat, lehetőség van arra, hogy megszórjuk sóval, öntsünk rá hidegen sajtolt olajat, vagy adjunk hozzá magvakat.

Én ezt csak apróra vágott petrezselyemlevéllel ízesítettem. Úgy is finom volt. Eleken megesett, hogy őrölt lenmagot és őrölt szezámmagot is szórtam a tetejére. Jó nagy adag lesz belőle. Ha két ember csak ezt vacsorázik, akkor szuper eleség estére. Milyen jó lenne az embereknek a csipszes zacsikat és a sok édességet felcserélni legalább nyár idején ehhez hasonló tévézéshez, filmnézéshez fogyasztott csemegéhez!!!
Ezt a salátát fogyaszthatjuk előételként is, amellett, hogy önmagában is laktat. Vagy egy egyszerűbb pörkölt mellé. De elkészíthetjük kerti parti alkalmával egy paprikás krumpli, vagy grillen sütött ételekhez kínálva.
Sokan becitromozzák a salátákat. Nem értem miért. Eleken is kértem őket, hogy ne tegyenek citromlevet a salátáimra. Rendesek voltak, mert mindig pohárban külön kaptam meg. Valószínű onnan jön ez a felesleges szokás, hogy az emberek megszokták, a zöld salátát ecetes cukros vízzel fogyasztják... De könyörgöm, citrommal megsavanyítani ezt a csúcsfinom salátát - MINEK? Szerény véleményem szerint esetleg egy kevés sóval sokkal gazdagabb ízvilágban lehet részünk, mint minden egyes zöldségnek savanykás ízt adni. Vagy tévedek? Javítsatok ki!

UI: Ha van otthon maradék főtt lencsénk, beleszórva még tovább ízesíthetjük!

20120716_100324sali1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr664690636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hörike 2013.03.24. 19:36:42

Teljesen egyetértek Veled!
Azokat a remek zöldségízeket, no meg az olívaolaj kissé kesernyés ízét "elrontani" citromlével,vétek!
A cukkinit leszámítva nagyjából én is így csinálom, azzal a pici különbséggel,hogy én még reszelek bele sárgarépát és kevés céklát/a sok cékla nagyon megszínezi/ és a jobb összhatás kedvéért teszek bele pár szem fekete olívabogyót is,no meg egy "leheletnyi" fokhagymát /présen átnyomva/. Próbáld ki, sztem így is rendkívül finom.

VegaLife 2013.03.24. 20:10:22

Az olívabogyó újdonság számomra az ötlet terén (pedig van itthon). Répát, néha céklát én is szoktam hozzáadni, mikor mi van itthon, vagy mit szeretnénk enni. Az olívabogyós extrát ki fogom majd próbálni. Köszi az ötletet!:)
süti beállítások módosítása