BB zabkása :) (Banános Barackos)
2012. június 29. írta: VegaLife

BB zabkása :) (Banános Barackos)

20120627_075742bz.jpg"Egy gabonaféle, melyet Angliában főleg a lovak kapnak, de Skóciában az emberek ezt eszik". (Samuel Johnson)

"Igen, és hol máshol találni ilyen lovakat és embereket? (James Boswell) (The Life of Samuel Johnson c. könyv)

Öröm számomra, hogy a régebbi reggeliket egyre inkább sikerül(t) felcserélni egészségesebb megoldásokra. Így aztán gyakrabban készítek különböző kásákat. Nyár lévén valahogy a zabkása a sztár. Nem tudom miért, de többször megkívánom. Szerencsére ez olyan "reggeli gyors", amit az ember úgy is el tud készíteni, ha sietősen munkába megy, hiszen nem kell hosszú időket a tűzhely mellett tölteni. Mégis meglehetősen egészséges. Egyszerűen ha már nem jut idő arra, hogy otthon elfogyasszuk, egy kis hordozható edénybe tesszük és a munkahelyünkön megreggelizzük.

Szóval nem tudom eléggé dicsérni a zabpelyhet. Mindenkinek szívből ajánlom, tegye étrendjének részévé, ha nem akar kimaradni egy rendkívül tápláló ételből. Fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek azért is ajánlott, mivel alacsony kalória tartalma van, mégis rendkívül laktat. Savlekötő hatását tekintve fontos táplálék gyomorbetegek számára is. Emésztési zavarokkal küzdők pedig megszabadulhatnak székrekedésüktől.

Egyszerűen nem tudom az evolúciónak betudni azt a remek dolgot, hogy a zabpehely rostjai emésztés közben megkötik a káros koleszterineket és ezáltal segítenek azokat a szervezetből "kitakarítani". Még egy indok, hogy fogyasszunk rendszeresen zabpelyhet. Készítsük fasírtjainkat zabpehellyel. Heti 2-3 alkalommal reggelizzünk zabkását. Meghálálja szervezetünk az biztos!

Előnyös tulajdonsága továbbá az is, hogy bár magas a szénhidrát tartalma, mégis felszívódása lassú. Gazdagsága nem csak vitaminokban és ásványi anyagokban jelentkezik, hanem telítetlen zsírokban is. Summa summárum testépítőknek is hasznos eledel, húsevőknek, vegáknak és vegánoknak egyaránt. Érdemes fogyasztása után a gyomrot 4-5 órán keresztül pihentetni. Ügyelni arra, hogy lehetőleg egy falat se kerüljön a gyomrunkba.


Mindezen ódazengés után következzen ismét egy roppant gyors reggeli, ami akár desszertnek is elkészíthető (esetleg jobban édesítve).

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 adag zabpehely (pl. 2 marék)
  • víz
  • 1 banán
  • 2-4 barack (pl:nektarin)
  • pár csipet őrölt lenmag
  • esetleg növényi tej (1 dl)
  • esetleg édesítő (pl: gyümölcscukor, aszalt gyümölcs, méz, stb.)

 

Elkészítés:


Ha apró szemű zabpelyhünk van, akkor a lábosban, amiben főzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz a pirítástól. Majd felöntjük vízzel. Figyelve és olykor megkeverve addig főzzük, míg a zabpehely meg puhul.

Ha nagy szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfőzzük. Az ilyen zabpelyhek több főzési időt igényelnek.

Miután megfőtt, a megmosott barackokat apró kockákra vágjuk, a banánt is feldaraboljuk, belerakjuk, kicsit megkeverjük. Édes szájúak tehetnek hozzá főzés után egy kevés növényi tejet és édesíthetik. Tálalásnál a tetejét őrölt lenmaggal szórjuk meg.

Legközelebb megpróbálok a lenmagról és az őrölt lenmagról is hasonló dicshimnuszt zengeni. :) Érdemes lesz elolvasni. Akkor majd az is megérti, aki most még nem, hogy miért tegyünk a zabkásába és a müzlibe őrölt lenmagot. :)

20120627_075747bz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr764618549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása