Zöldségekkel töltött gombafejek
2016. április 29. írta: VegaLife

Zöldségekkel töltött gombafejek

zoldsegekkel_toltott_gomba.jpgIgazi diétás, fogyókúrás és gyorsan elkészíthető étel receptje következik, ami vegán, sőt gluténmentes étel. Archívumomban találtam meg a régebben elkészített étel fotóit, ideje, hogy megosszam, illetve újra felelevenítsem, elkészítsem. Könnyű kis étel, ezért inkább előételnek javaslom, vagy fogyasszunk hozzá pl. főtt rizst vagy krumplipürét vagy más főtt gabonát. Igen, általában a gombát nem ilyen töltelékkel töltik. Erre is lehetne (vegán) sajtot szórni, de most csak hagyma került a tetejére. Megízesítette. :) Egy biztos, színes étel kerül az asztalra, ha így töltöd meg a gombákat.

A recept:

Hozzávalók:

  • néhány fej gomba (jelen esetben 16 közepes méretű)
  • egy bögre kukorica
  • egy bögre zöldborsó
  • egy bögre karikára vágott répa
  • 1-2 fej lila hagyma

Elkészítés:

A gombákat megmossuk, törzsület kivágjuk, felaprítjuk, megsózzuk, enyhén megpároljuk. A zöldborsót, kukoricát, répát szintén enyhén megsózva megpároljuk. (Használhatunk fagyasztott zöldséget is, mexikói zöldséget, stb.)

A lila hagymákat megpucoljuk, felkarikázzuk szép karikákra. A gombafejeket tepsibe fektetjük, enyhén megsózzuk és a gombával összekevert zöldségeket a gombákra kanalazzuk. Lila hagyma-karikákat helyezünk a tetejére, kb. 20 perc alatt megsütjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr228665846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.05.02. 09:31:38

Nem teszel egy kis zsiradekot a hagymara? Mondjuk egy pici vajat?

VegaLife 2016.05.02. 09:49:56

@Attilajukkaja: Olvasmányaim alapján így egészségesebb, ezért inkább nem teszek, de te tehetsz, ha akarsz, csak szerintem jobb zsiradék nélkül. Másik megoldás, sütés után hidegen sajtolt fűszer-olajat csepegtetni rá, ha az íze miatt tennél.
Amúgy a sütés során a gomba levet enged magából.

Attilajukkaja 2016.05.03. 11:58:02

@VegaLife:
Koszonom a valaszt. En nem hiszek abban, hogy a zsiradek egeszsegtelen lenne, legfeljebb a kaloriakat noveli. Persze zsiradeka valogatja! Viszont az izvilagot nagyon feldobja, mert a hagyma nem raaszalodik vagy parolodik a tobbi zoldsegre, hanem rasul es bent tartja a hagyma illolajait is. De a te megoldasod is nagyon jo, vagyis utolag locsolni meg egy kis hidegen sajtolt olivaval, dioval, mogyoroval stb., vagy vajjal. :o)
Ki kell probalnom mindkettot.

VegaLife 2016.05.03. 12:05:38

@Attilajukkaja: Megteheted, hogy nem hiszel a zsiradek egeszsegtelen voltaban, s igaz, zsiradeka valogatja, de attol meg, hogy nem hiszel, szamtalan bizonyitek van arra, hogy allati zsiradekra nem csak nincs szuksege az embernek, hanem artalmas is lehet. Persze nem akarlak meggyozni, de a sajat eletemben is tapasztalom, hogy jobb elhagynom, sot meg a hevitett novenyi olajokat is jobb melloznom. Mindenesetre orulok, ha otletet adhatok az etel elkeszitesere. :) Remelem, ha elkeszited, jol fog sikerulni.

Attilajukkaja 2016.05.03. 21:34:14

Vegetarianus vagyok, de nem vega. Es annak idejen en is beleestem abba a hibaba, hogy kizartam a zsiradekok felhasznalasat. Foleg azoket, amelyek telitett zsirsavakat tartalmaznak.
Tudom, hogy az olajok/zsirok tulhevitese karos mellekanyagok forrasa (pl. szabadgyokok), de nem szabad ezt tulspilazni.
Az emberi maj egy ragyogo detoxifikalo szerv. Megkuzd egy kisebb mennyisegu csunya anyaggal.
En sem akarlak meggyozni semmirol, de ugy gondolom, hogy a zsiradekok (nem a zsir!!!!) hasznalatat helyen kell kezelni.

A nekem adott valaszokbol ugy tunik, hogy te most tartasz ott, ahol en 20 evvel ezelott. :o) A teljes visszautasitasnal.

Csak rajta. :o)

VegaLife 2016.05.03. 21:52:52

@Attilajukkaja: Nem zarom ki a zsiradekok felhasznalasat, csak megfontolom, melyiket es hogyan. Peldaul a napokban parolt cukorborsot tokmagolajjal ettem. Majdnem minden nap eszem olajos magvakat. Mostanaban a brazil dio a kedvencem.
Ha megnezed, receptjeim kozott is talalsz pl. vegan tepertokremet (vegalife.blog.hu/2013/03/22/hamis_tepertokrem), ami tomeny zsiradek. Legtobbszor kenyeret is orolt lenmaggal sutok. Ha atnezed a recepteket, talalsz zsiradekot boven.
Nem is a maj az, amire figyelek, hanem az erfalaim meszesedeset probalom kesleltetni. :) Leginkabb az allati zsiradekot igyekszem kerulni es a hevitett novenyi olajokat. (De ezeket sem 100%/-ban sikerul.) Tehat szo sincs teljes visszautasitasrol. A szervezetnek szuksege van zsiradekra.

Attilajukkaja 2016.05.04. 09:10:50

@VegaLife:
Akkor jo! :o)
Persze en sem ugy ertettem, hogy egyaltalan nem fogyasztasz zsiradekot (az valoszinuleg keptelenseg lenne), hanem hogy nem hasznalod sutesre-fozesre. Az allati zsiradekokat en is kerulom, ez alol csak a vaj a kivetel. Vannak etelek, amelyek egyszeruen finomabbak vajjal, mint olajjal. Dehat ez megszokas kerdese is.
Es igen, a zsiradekok nagyon fontosak az emberi etrendben. Ebben nincs vita koztunk! A majat azert emlitettem, mert a hevitett zsiradekban keletkezo toxikus anyagok ott csapodnak le. Az erfalnak mindegy, hogy hidegen vagy melegen eszed a telitett zsirsavakat es a "rossz" koleszterint.
Meg egyszer koszonom, hogy idot szantal ram es elbeszelgettunk! A toltott gomba mindenkeppen egy finom kaja. :o)
süti beállítások módosítása