Répába bújt brokkolibomba
2015. január 08. írta: VegaLife

Répába bújt brokkolibomba

brokkoli-kolesbomba_repaval.jpg

Kedvenc, piacon árusító gazdálkodótól vettem csinos kis brokkolit még korábban, abból készítettem el ezt a répába bújt kölessel betakart brokkolibombát. Szeretjük a brokkolit. Legtöbb ember talán csak párolva ismeri, mint köretet, esetleg krémleves készít belőle, vagy tejföllel, sajttal rakottan készíti el. Ez a recept, ahogy a képen látni, egészen új titulust ad a brokkolinak. Egészben hagyható a készítés során, s az eredmény igazán színes étel. Ami a brokkoli élettani hatásait illeti, könnyen emészthető zöld növényről van szó, ami csökkenti a vérnyomást, antioxidáns tartalma miatt a rákos megbetegedések diétájának egyik alapzöldsége. Vérszegénységnek, így a fáradékonyságnak is jó ellenszere, mivel jelentős vasat  is tartalmaz.

A recept:

Hozzávalók:

  • Kb. 2-3 db hosszú! répa
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 20 dkg köles
  • ételízesítő
  • kurkuma
  • fokhagyma
  • medvehagyma
  • aprított petrezselyem
  • kevés kókuszzsír

 

Elkészítés:

A répákat meghámozzuk, megmossuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk. (Nekünk van olyan reszelőnk, amivel ez könnyen megoldható.) Kicsit megpároljuk a répaszeleteket. Közben a brokkolit megmossuk és egészben ezt is megpároljuk. 

A kölest alaposan átmossuk, ételízesítős vízben puhára főzzük. Mikor nagyjából megfőtt hozzáadjuk a felaprított medvehagymát és fokhagymát, petrezselymet, egy kevés kurkumát. Jól átkeverjük a fűszerekkel. Ha jól főztük meg, eleve összeragad a köles, nehézkes átkeverni.

Fogunk egy kerek jénai tálat. Kikenjük kókuszzsírral. A megpárolt répaszeleteket belefektetjük egymás mellett szorosan, de úgy, hogy a répaszeletek kicsit kilógjanak a tálból. A köles egy részét elsimítjuk a répacsíkokon. Rátesszük a brokkolit, majd befedjük kölessel, végül sűrűn répaszeletekkel takarjuk be. Kicsit megkenjük olajjal, majd a jénai tetejével lezárjuk.

A jénait tegyük egy tepsibe, így süssük meg kb 30-40 perc alatt.

Miután megsült és picit kihűlt, a jénai edény fedőjét rátesszük és ráfordítjuk. Így tálalásnál könnyebb szeletelni, akárcsak egy tortát.

Magában fogyasztva is nagyon finom, de készíthetünk hozzá kukoricás rizst (ez esetben az egész étel gluténmentes) vagy zöldséges bulgurt köretnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr87051483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bridget 2015.01.08. 21:35:21

Ötletes a csomagolás. :)

VegaLife 2015.01.09. 21:08:02

@Bridget: "Piros" a répa, "fehér" a köles, zöld a brokkoli. Valahogy így indult el az ötlet az agyamban. ;)
süti beállítások módosítása