Kerekded almáspite
2014. október 31. írta: VegaLife

Kerekded almáspite

 20120518_184009a.jpg

Bográcsozáshoz készülve azon gondolkodtam, milyen süteményt készítsek, amit nem közvetlenül az evés után fogyasztanánk el, hanem inkább a délutáni beszélgetéseinket édesítené meg. Olyan süteményt szerettem volna, ami egy-két napig is friss, ízletes és kívánatos. Volt itthon kb. 1,5 kg apróbb szemű alma, így gondoltam almáspitét sütök. Szerettem volna különlegessé tenni, hiszen az interneten is annyi pite recept kering, ráadásul átlapoztam a több tucatnyi szakácskönyvemet is, hogy valami különlegesebbet alkothassak. Sikerült. Ilyen pitekorongokat kevésbé talál az ember a könyvekben és az interneten (még). 

  

A recept:

Hozzávalók:

  • 35 dkg fehér liszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg pálmavaj, vagy margarin
  • 8 dkg gyümölcscukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál biocsicsóka sűrítmény (kihagyható)
  • 1 tojássárgája (helyettesíthető 1 bögre darált zabpehellyel, nekünk falusi házi tojásunk volt hozzá)
  • kevés víz

 

Töltelék:

  • 1 kg reszelt alma (A reszelék legyen 1 kg, tehát almából kb. 1,2 kg kell.)
  • fahéj
  • 1 kiskanál biocsicsóka sűrítmény (kihagyható)
  • kevés gyümölcscukor
  • darált dió
  • búzadara

 

Elkészítés:

Mivel kicsit időhiányom volt tekintettel arra, hogy a süteménykészítés mellett más háztartási teendőim is voltak, illetve délután még máshova is el kellett mennem, úgy döntöttem, hogy kipróbálom a tészta összeállítását a kenyérsütőgép keverő programjával. Jól tettem. Szóval minden tésztához tartozó összetevőt a kenyérsütőgép üstjébe tettem a fenti sorrendben, azzal a pici megjegyzéssel, hogy a pálmavaj vagy margarin puha legyen és természetesen feldarabolva. Amikor a gép már egész szépen a liszttel ezt összedolgozta, mehet bele a többi egymás után (sorrend szerint).

Míg a gép dolgozik, kever, addig van lehetőségünk előkészíteni a gyúródeszkát, a lereszelt almát kikeverni fahéjjal, gyümölcscukorral és egy kis maroknyi dióval.

Mielőtt az almát összekeverjük, a kezünkkel nyomkodjuk ki (reszelék mehet egy másik tálba, így a levét is külön megkapjuk, amiből finom almafröccs készíthető).

Ha a gép csomómentesre és simára keverte a tésztánkat, hűtőben pihentetjük egy órát, majd liszttel megszórt gyúródeszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ezt követően pogácsa szaggatóval, vagy kisebb átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. A korongokat a tepsibe tesszük. Minden korongot megszórunk búzadarával (felszívja az alma levét), az almakeverékből halmokat teszünk rá, majd az almát reszelt dióval szórjuk meg. Ezt követően a kiszaggatott korongok másik felével befedjük.

Mivel volt falusi tojásunk (férjem Édesanyjától), így a sütemény tésztáját is a sárgájával lazítottam, valamint a fehérjével kentem meg az almás korongok tetejét. De növényi tejjel is megkenhetjük, ha nem tojást, hanem darált zabpelyhet használunk a tésztába. A korongok tetejét villával megszurkáljuk. Sütőben, sütőpapíros tepsin, közepes lángon készre sütjük. 10-15 perc után ellenőrizzük, ha még nem barnul a teteje tovább sütjük.

Ebből az adagból kb. 50 almáspite korong lett. Ha két adag tepsit rakunk be, a másodiknál még több figyelmet kell hagyni, hiszen a sütő addigra már teljesen felforrósodik.

Tálalásnál meghinthetjük porcukorral (pl:gyümölcscukor vagy szőlőcukor).

 

20120518_122445a.jpg 20120518_122452a.jpg
20120518_134955a.jpg 20120518_135156a.jpg
20120518_183919a.jpg 20120518_183451a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr54552153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.11.01. 21:27:27

Egy tojássárgája helyettesíthető egy bögre darált zabpehellyel...? Na, holnap reggel kipróbálom a rántottában.

VegaLife 2014.11.01. 22:22:13

@Before: Rántottát is lehet készíteni tojás nélkül. Tofu kell hozzá. Amennyiben süteményben szeretnéd a tojást helyettesíteni, úgy a zabpehelyliszt és/vagy lenmag őrleményt ajánlom.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.11.01. 22:57:23

@VegaLife: kivéve, hogy az nem rántotta, hanem trancsírozott tofu. A rántotta tojásból készül.
A tojás(sárgájá)nak kötőszerepe van a tésztákban, ezt a zabpehely darálva sem tudja ellátni.

VegaLife 2014.11.02. 08:20:39

@Before: Bizonyára nem próbáltad még a tojást helyettesíteni zabpehellyel és/vagy lenmaggal, ezért gondolod úgy, amit írtál. Blogomon számos recept tojás nélkül készül(t): palacsinta, gofri, piskóta-félék, kalácsok, csiga, stb. Ezek a receptek azoknak szólnak, akik: 1, ételallergia miatt nem fogyaszthatnak különböző állati eredetű és/vagy glutént tartalmazó ételeket; 2, étrendjüket inkább növényi alapon próbálják megoldani. Ezért, ha tojással is készült ez az almás pite, odaírtam, hogy vegánok mivel helyettesíthetik. Nem erőltetem senkire, hogy eszerint éljen.
Ha körülnézel a vegán blogok világában, te magad is megláthatod, hogy a tofut is használják rántottaként. Nem írom sehol, hogy ezt mindenkinek követnie kell. Tiszteletben tartom az állati termékeket fogyasztó embereket.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.11.03. 03:11:07

@VegaLife: nekem sincs semmi bajom a tőlem eltérő módon táplálkozókkal, csak megdöbbentett a helyettesítés, ami sem mennyiségileg, sem élelmiszer-vegyészeti szempontból nem tűnik számomra reálisnak.
A rántottáról alkotott véleményem nincs összefüggésben azzal, hogy hányan használják a kifejezést valami teljesen másra, ami elég messziről nézve, állagában hasonlít rá. De hidd el, ez nem értékítélet részemről, a legkevésbé sem, egyszerűen csak furcsaság (számomra).
süti beállítások módosítása