Töltött paprika gombás-hajdinás töltelékkel (vegán, gluténmentes)
2014. július 17. írta: VegaLife

Töltött paprika gombás-hajdinás töltelékkel (vegán, gluténmentes)

hajdinás töltött paprika.jpg

Az egyik kedvenc ételem a töltött paprika. Gyerekkorom óta nagyon szeretem. Azt gondoltam sokáig, ez tipikus magyar étel. Ha meg is található a magyar éttermek étlapjaink, tudni kell, eredetét nézve török étel, ami a Balkánon keresztül jutott el hazánkba. Már az 1891-ben megjelent magyar szakácskönyvben, amely Zilahy Ágnes nevéhez fűződik, megtalálható a töltött paprika, tehát meglehetősen régi ételről van szó. Nyilván ezért gondolják sokan azt, hogy magyar étek,pedig csak a magyar konyha jellegzetes kedvence. Most gluténmentes változatot próbáltam ki, hogy ötletet adjak gluténmentes barátnőmnek. :) Nekem egy kevés zabpehely is kellett hozzá. Sok gombóc lett, és inkább ezért tört össze 3-4 darab a legalján, de ahogy a képek is mutatják, a java egészben maradt.

A recept:

Hozzávalók:

• 6-8 db tölteni való paprika
• 30 dkg gomba
• 25 dkg hajdina

• kevés zabpehely
• 2 evőkanál őrölt lenmag (elhagyható)
• ételízesítő vagy só
• őrölt kömény
• 1 fej vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• petrezselyemlevél
• majoránna
• 6-8 szem krumpli (opcionális)
• 1 liter paradicsomlé, vagy paradicsomszósz

Elkészítés:

A hajdinát miután alaposan megmostuk, puhára főzzük. Közben a hagymából és gombából egy pörköltes alapot készítünk.

Ha krumplival tálalnánk a töltött paprikát, akkor a krumplikat hámozás után kockákra vágva kevés sós vízben feltesszük főni. A víz éppen, hogy ellepje. Amikor puhára főtt, de még nem szétfőtt, leszűrjük. A levét érdemes félre tenni - felhasználhatjuk pl. kenyérsütéshez.

A megpuhult hajdinát A gombapörkölt alappal és némi zabpehellyel (elképzelhető, hogy nélküle is menni fog) összekeverjük. A masszát a felsorolt többi hozzávalóval (aprított fokhagyma és vöröshagyma, fűszerek, lenmag) ízesítjük. A massza akkor jó, ha gombócokat tudunk formálni belőlük. Valamennyire kemény gombócokat. Ha puhák lesznek, és szinte szétesnek, akkor tegyünk még hozzá zabpelyhet. Amikor elkészült a töltelék, a paprikákat megtöltjük és a maradékból gombócokat formálunk.

Széles lábosba fektetjük őket és paradicsomlével felöntjük úgy, hogy kb. 3/4 részéig ellepje a szósz. A paradicsomlevet főzés közben egy kicsit megsózzuk, majd a végén némi petrezselymet szórunk bele.

A paprikák és a gombócok aránylag hamar megfőnek. Ha jól emlékszem bő negyed óra, 20 perc főzés közepes lángon elég neki.

Ha gluténmenteset szeretnénk készíteni, akkor olyan zabpelyhet válasszunk, ahol ezt jelzik.

 

UI: Mindeddig technikai hiba miatt nem tudtam írni egyetlen bejegyzést sem júliusban. Sajnos az inda.hu-val nem találtuk a megoldást, ezért egy informatikus segítségét kértem, így sikerült végre ezt a bejegyzést létrehoznom. Köszönöm a türelmet minden kedves olvasómtól! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr226483847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása