Aszalt szilva és az antioxidánsok
2013. október 19. írta: VegaLife

Aszalt szilva és az antioxidánsok

aszalt szilva.jpgNagy öröm számomra, hogy a késő nyár, kora ősz ízeit is mindenféle mesterséges adalék nélkül tudom tartósítani. Ennek egyik módja az aszalás. Ugyan idén nyáron már volt egy nagyobb aszalási projekt itthon, amikor körtét, almát meggyet és cseresznyét aszaltunk, de a tavalyi szárított szilva elfogyott, így készen álltam arra, hogy egy újabb menetről gondoskodjam. Annyira jó, hogy télen akár reggeli készítéshez, vagy sütéshez felhasználhatom ezeket a finomságokat. Ha pedig üzletben vagy kereskedésben szeretném megvenni, többszörösen rosszul járnék. Egyrészt, mert szerintem elég drágák tudnak lenni, másrészt ki tudja milyen egészségtelen eljárással készülnek. Ami pedig az aszalt szilva jótékony hatásait illeti, el kell áruljam, hogy rengeteg antioxidánst tartalmaz.

Három gyümölcs emelkedik ki az antioxidáns magas tartalma miatt. Az egyik az aszalt szilva, a másik a mazsola, és e kettőt előzi le a mangosztán trópusi gyümölcs (nem manguszta, se nem szurikáta ;) ) De mi is az az antioxidáns? Annyit hallunk felőle, azonban biztos kevesebben tudják azt, hogy pontosan mire hivatott, vagy miért kell(ene) sok antioxidánst fogyasztani?! "Az antioxidáns egy olyan stabil molekula, amelynek szerepe az emberi szervezetre káros szabadgyökök semlegesítése. Legfőbb szerepük az, hogy megszüntessék a szabadgyökök által okozott károsodásokat. Egy oxidációs folyamatot gátló vegyület, amely sejtjeink és testünk “rozsdásodását”, korai elöregedését hivatott megakadályozni. Bizonyos antioxidáns típusokat (enzimek, koenzimek) az emberi szervezet is elő tud állítani, ám nagy szükség van a táplálék útján bevitt antioxidánsokra is (pl. C-vitamin)." (antioxidans.hu) Szabad gyökök pedig például stresszhelyzetben is kialakulnak. Nem csak az öregedésért, hanem nagyon sok betegség megjelenéséért is felelősek. (Például - wikipedia alapján - : anyagcsere betegségek, ízületi gyulladások, szembetegségek, asztma, parkinson-kór, stb.)

mangosztán.jpgmangosztán gyümölcs.jpg Ez a mangosztán. Még nem ettem, de ha valaki tudja, hol lehet Magyarországon hozzájutni, vagy hoz nekem ajándékba a trópusi éghajlatú országokból, szívesen fogadom. :)

A Tufts Egyetemen végeztek vizsgálatokat az aszalt szilva antioxidáns tartalmát kutatva. Megállapították, hogy az aszalt szilva kétszer olyan erős antioxidáns, mint a mazsola. Nem csak antioxidáns tartalma miatt tanácsos fogyasztani. Ásványi anyag tartalma vasban, kalciumban, magnéziumban és foszforban is igen gazdag. Vérszegény és vashiányos betegeknek azért ajánlott, mivel magas mértékben történik a vas-felszívódás aszalt szilva fogyasztásakor. Emellett vértisztító, emésztést elősegítő, székelést könnyítő, salaktalanító hatását is megfigyelték. Igazából csak a cukorbetegeknek kell óvatosan bánni az aszalt szilva fogyasztásával, mivel mint a legtöbb aszalvány, ez is magas cukortartalommal bír.

Az aszalt szilva ma már otthon is elkészíthető egy asztali aszaló (vagy villanysütő) segítségével.

A jól megmosott szilvákat kimagozzuk, kettévágjuk, majd az aszaló rácsos tálcáira tesszük és indulhat az aszalás. 8-12 órán keresztül a meleg levegő remekül kifejti hatását. A megaszalódott gyümölcsöket érdemes ezután még fél napot "szellőztetni", majd elfertőtlenített üvegbe zárva hosszú hónapokig megőrzi jó minőségét.


Fogyasszunk aszalt szilvát szinte minden nap- főleg abban az időszakban, amikor nincs lehetőségünk friss gyümölcsöt enni - , és tartsuk magunkat egészségesebben.

aszalt szilvák.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr365573282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása