Gombás kovásztalan kenyér
2013. június 23. írta: VegaLife

Gombás kovásztalan kenyér

gombás kovásztalan kenyér.jpgNyáron az ember kevésbé használja a sütőt. Ha sütünk is, igyekszünk a nagy melegben olyan praktikus ételt találni, ami aránylag gyorsan megsül, hogy az amúgy is hőségnapokban ne növeljük a lakás hőmérsékletét. Ilyen praktikus étel a következő pászka, azaz kovásztalan kenyér, amit most gombával tettem különlegesebbé.

A recept:

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 dkg fehér liszt
  • 0,4 g só
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1,6 dl víz (lehet picit több kell)
  • pár szem gomba (nyersen is jó)
  • szezámmag

 

Elkészítés:

A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. A gombákat megpucoljuk, feldaraboljuk és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával. Bár a képen lévő "egyednél" én épp nagyon siettem, így kicsit ragacsosan simítottam a tepsibe a sütőpapírra. Amúgy pedig, ha összeáll a tészta, deszkára kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra. Felcsíkozzuk a felszínét, mint a pogácsáét, csak nem olyan sűrű csíkozással. Megszórjuk szezámmaggal.

Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütjük.

Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot, vagy, akik fogyasztanak vajat, megkenhetik vajjal, de társasági fondüzéshez is jól passzol. Ehetünk hozzá zöldséget, vagy lekvárral megkenve is nagyon finom. Hidegen sajtolt olajjal felemelő íze van.

Régóta ismerem ezt a receptet. Gyakran sütök valami hasonlót, főleg ha gyorsan kell készíteni valami kenyérfélét. Szeretjük.

gombás kovásztalan sütés előtt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr605374709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása