Hamis tepertőkrém
2013. március 22. írta: VegaLife

Hamis tepertőkrém

vegán tepertőkrém.jpgTepertő vagy töpörtyű? Egyes magyar nyelvet tanítók szerint a töpörtyű alacsony termetű emberek megnevezéseként szolgál. Ezért aztán tepertő a helyes kifejezés. Azonban úgy gondolom, előbb volt töpörtyű, mint étel s az ragadt rá az alacsony egyedekre. Tehát - véleményem szerint - mindegyik helyes. Környezetemben is töpörtyűt mondanak a legtöbben. De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy ismét egy ételre bukkantam, ami hamisítható! (Köszönet érte az egyik fórumtársamnak, aki felhívta rá a figyelmemet.) Amikor először hallottam, jobban mondva olvastam róla, teljesen be lettem sózva, hogy ezt ki kell próbáljam. Még csak nem is azért, mert gyerekkoromban szerettem volna a töpörtyűt. Közömbös volt számomra. Csak arra emlékszem, hogy dédimamáméknál az egyik disznóvágáskor hol és milyen körülmények között készítették. Viszont sokkal nagyobb izgalomba hozott az, hogy a belőle készült krém hamisítható! :) Svindli lennék tőle? Kétlem. :)

A recept:

Hozzávalók:

  • 14 dkg szezámmag
  • 8 dkg lenmag
  • olívaolaj (hidegen sajtolt, extra szűz az ajánlott)
  • kókuszzsír
  • piros fűszerpaprika
  • őrölt köménymag

 

Elkészítés:


A szezám felét, vagyis 7 dkg-t megpirítunk olajmentesen lehetőleg teflon vagy kerámia edényben. Amíg pirul, a lenmagot és a szezámmag másik felét megdaráljuk, minél porhanyósabb állagúra. Amikor a szezámmag megpirult, szintén a darálóba tesszük. (Érdemes megvárni, míg kicsit kihűl.) A ledarált magokat összekeverjük és fele-fele arányban olívaolajat és kókuszzsírt teszünk hozzá, valamint ízlés szerint sózzuk, őrölt fűszerpaprikát és őrölt köménymagot keverünk hozzá. Ha nincs otthon kókuszzsír, készíthetjük csak olívaolajjal, de a hűtőben a kókuszzsíros változat jobban megdermed.

Oké, belátom, már nem emlékszem, mikor ettem utoljára töpörtyűt, hiszen kb. 10-12 éves lehettem, amikor az egész család felhagyott bizonyos húsok fogyasztásával. Azonban férjem szerint is tepertőkrémhez hasonló íze lett. Azért is jó kis pástétom ez a hamis töpörtyűkrém, mert az íze miatt ugyan eteti magát, de tulajdonképpen gazdag olajforrás is, ezért érdemes mértéktartónak lenni, nehogy megülje az ember gyomrát.

vega tepertőkrém.jpg vega tepertőkrém2.jpg
hamis töpörtyűkrém.jpg hamis töpörtyűkrém_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr875161890

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.22. 12:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magnat 2013.03.22. 16:42:06

Svindli biztosan nem leszel tőle, max svindler :-)

Amúgy izgalmas recept, bár én lusta lennék megcsinálni, eszem inkább a Lidl-s töpcsikrémet :) (kisádámosítottam a nevét aljasul)

VegaLife 2013.03.22. 17:30:26

@Magnat: Úgy értem, mint "svindli ember/blogger" - jelzőként.:) Remélem, egyszer majd a lustaság felett győz mégis valami és sikerül elkészítened kb. annyi idő alatt, míg a Lidl-ben egy alaposabb bevásárlást véghez viszel, mert szerintem max. negyed óra alatt kész ez a "töpcsikrém" ;)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.22. 20:14:29

jónak tűnik
de mennyi idő az elkészítése?
és mennyi kókuszzsír kell bele, és hol lehet azt venni?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.22. 20:16:21

+1 lehetne egy cimke ami a szendvicskémeket listázza

VegaLife 2013.03.22. 21:15:10

@wmiki: Az elkészítési ideje 15-30 perc között van (darálótól is függhet a gyorsaság). Kókuszzsír kb. 2-3 evőkanálnyi, úgymond, amennyit felvesz.
Bioboltokban, Herbaházban lehet kókuszzsírt venni.

Címke helyett "Menüpont" van: Kenyérre valók címmel, ami legtöbb esetben pástétomokat, szendvicskrémeket tartalmaz, illetve fasírtféléket, esetleg befőzött dolgokat.

Parajpuding 2013.03.22. 22:09:06

Tepertőkrémnek tényleg hamis, de egy vega végtermékének simán elmegy. Mit ki nem tudnak találni a vegák kínjukban...

clsdclsd 2013.03.22. 23:15:43

@Parajpuding: számomra már eleve a furcsa, hogy a vegák sokszor hamisítani próbálják a húsos cuccokat (csicseriborsó meg szója fasírtba, tofu sajt helyett stb). Ez nekem azt jelzi, hogy veszettül hiányérzetük van... szóval ja, sokmindent kipróbálnak kínjukban :-)

Rendszeresen eszem lenmagot, (túróval, körözött-szerű paprikás krémként), néha szezámmagot is, majd lehet kipróbálom ez milyen - persze kókuszzsír nélkül, mert az elen sok érv szól. Illúzióim nincsenek: csak az hiheti, hogy ennek ízben köze van egy jóféle tepertőkrémhez aki soksok éve nem evett olyat (bár a zsírtartalma hasonlónak tűnik), de ettől még jó lehet.

VegaLife 2013.03.23. 07:32:33

@Parajpuding: Nem gondolom, hogy kínjainkban találjuk ki. Kifejezetten élvezem, ha egy húsos ételt létre tudok hozni növényekből. Nem kín ez számomra. Sokkal inkább bizonyítás, hogy vegetáriánusként mennyire változatos étrendben lehet részed...

VegaLife 2013.03.23. 07:36:46

@clsdclsd: Nem a hiányérzet, hanem a kihívás, hogy növényi alapanyagból készítsd el a dolgokat, ez vezérel. Miért lennék szenvedésből vega? Mi értelme lenne? Sőt, úgy gondolom, hogy az ilyen "hamis" ételek, másokban is kíváncsiságot keltenek egy esetleges vega, vagy részben vega életmódra.

clsdclsd 2013.03.23. 11:46:51

A húsevők meggyőzésének nem hiszem, hogy ez jó módszere, ha ez alapján valaki megkóstolja, akkor azt fogja várni, hogy olyan lesz, mint a tepertőkrém. Mégha netán finomabb is annál, mivel más lesz, nem ezt várta, garantáltan csalódni fog.
Ázsiában nemigen isznak tejet, van viszont szója meg rizs ital, ami "tejszerű". Mikor ott jártam, eleinte borzalmasnak találtam ezeket, hiszen tejpótléknak fogtam fel, és annak mindkettő pocsék. Pedig "önmagában" legfeljebb szokatlan, de semmiképpen nem rossz.
Szóval szerintem a falafel legyen falafel és ne csicseriborsó-fasírt, nimtahogy a kínai tornacsuka is legyen Xing Pao és ne Adidos.

VegaLife 2013.03.24. 16:32:44

A meggyőzés és a kíváncsiság felkeltése azért különbözik egymástól. Sokak gondolatvilágában a vegák étkezése szegényes, mint "rántott gomba, karfiol, sajt és zöld köret". Tehát ezért írtam a kíváncsiság keltést.

Egészségmegőrzés 2014.01.29. 16:20:35

@clsdclsd: Nagyon finom, ki kell próbálni, tényleg olyan, mint a tepertőkrém, mégsem állati, és nem lehet megunni!

adla 2015.09.11. 22:53:35

zseniális reci, egyszerű és nagyszerű - nagyon köszönöm, isteni finom, és nincs az az a fojtós hányinger-érzete az embernek tőle, mint anno a tepertőtől (mifelénk is töpörtyűnek hívták gyerekkoromban;) a tömény zsír-háj miegyéb miatt volt emlékeim szerint - már a gondolattól is rosszul voltam, amikor ráeszméltem, hogy tk konkrétan "tömörített-töpörített" zsírt etettek velem kiskoromban... ez viszont teljes egészében növényi összetevőkből áll, érződik is rajta, és a tudat sem elhanyagolható, hogy élettanilag mennyire kedvező hatású a lenmag, szezámmag, olívaolaj - lóluszzsírt én is hanyagolom, mással szoktam dúsítani, pl élesztőpehellyel, ami extra ízt is hozzáad, nagyon finom :)

köszi a tippet még egyszer, és itt reflektálnék a vegák "kínlódására" - ha kín lenne, nem csinálnánk, én spec utálom a húst és egyebeket, amik állati eredetűek, undorodom tőlük, és nem is ízlenek, ugyanakkor a gyerekkor meghitt ízvilága néha jól esik, ezért is kísérletezünk előhívni azokat - de már egészségesebb, és számunkra megfelelő alternatív összetevőkből, ami igen, sikerélmény, ha összejön, sőt, nem ritkán finomabbra is sikeredik, mint az origin ételféleség volt! :P
süti beállítások módosítása