Töltött paprika (Vegán)
2012. augusztus 06. írta: VegaLife

Töltött paprika (Vegán)

20120720_164917tp.jpgTöltött paprika. Kedvencem, éppúgy, mint a zöldborsó főzelék. Sok ételt szeretek ezeken kívül, de örök kedvenceim. Emlékszem, kisiskolás koromban dédimamánál nyaraltam, és nagyon finom töltött paprikát készített, amikor megtudta, ez a kedvencem. Igaz, akkor még simán húsevő voltam és azok hússal készültek, de legalább falusi - dédimamám által nevelt állatok húsából. Több módja is kínálkozik a töltött paprika elkészítésének, még akkor is, ha húsmentesen, sőt tojásmentesen, vegán változatban szeretnénk fogyasztani.

Két változatot is megosztok a töltött paprika elkészítési módjáról.


LENCSÉVEL TÖLTÖTT PAPRIKA

A recept:

Hozzávalók:

  • 8-10 db tölteni való paprika
  • 2 nagyobb marék lencse
  • zabpehely
  • ételízesítő vagy só
  • őrölt kömény
  • babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemlevél
  • majoránna
  • esetleg őrölt bors
  • 6-8 szem krumpli
  • 2 evőkanál őrölt lenmag (elhagyható)
  • 1 liter paradicsomlé vagy paradicsomszósz

Elkészítés:

A lencséket, ha lehet néhány órával főzés előtt, vagy előző nap este áztassuk be. Babérlevéllel és sóval vagy ételízesítővel főzzük nagyon puhára. Az a jó, ha a víz lefő róla. Közben van időnk a paprikákat kicsumázni, de óvatosan, hogy be ne szakadjanak, a fokhagymát és a hagymát apróra vágni, valamint a krumplikat is meghámozni.

A krumplikat kockákra vágva kevés sós vízben feltesszük főni. A víz éppen, hogy ellepje. Amikor puhára főtt, de még nem szétfőtt, leszűrjük. A levét érdemes félre tenni - felhasználhatjuk pl. kenyérsütéshez.

Miután előkészítettünk minden hozzávalót, és a lencse megfőtt, összekeverjük annyi zabpehellyel, valamint az aprított fokhagymával, hagymával, hogy könnyen formázható gombócokat tudjunk készíteni belőlük. Ehhez a masszához keverjük a petrezselyemlevelet, majoránnát, őrölt köményt és lenmagot és borsot. Szükség esetén sózzuk, vagy ételízesítővel megszórjuk.

Amikor a töltelék számunkra is finom, a kicsumázott paprikákat megtöltjük a töltelékkel. A maradékból pedig gombócokat formálunk.

Széles lábosba fektetjük őket és paradicsomlével felöntjük úgy, hogy kb. 3/4 részéig ellepje a szósz. A paradicsomlevet főzés közben egy kicsit megsózzuk, majd a végén némi petrezselymet szórunk bele.

A paprikák és a gombócok aránylag hamar megfőnek. Ha jól emlékszem bő negyed óra, 20 perc főzés közepes lángon elég neki.

Tálalásnál megfőtt a krumplival tálaljuk.

A töltött paprikának ez a változata picit tömény a sok lencsétől. A másik változata már szójával készül:


SZÓJÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA

A recept:

Hozzávalók:

  • 8-10 db tölteni való paprika
  • 10 dkg szójagranulátum
  • 15 dkg barna rizs
  • zabpehely
  • ételízesítő vagy só
  • őrölt kömény
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemlevél
  • majoránna
  • esetleg őrölt bors
  • 6-8 szem krumpli
  • 2 evőkanál őrölt lenmag (elhagyható)
  • 1 liter paradicsomlé, vagy paradicsomszósz

Elkészítés:


A szójagranulátumra forró, ételízesítős, vagy sós vizet öntünk. A barna rizst miután alaposan megmostuk, puhára főzzük. Amíg a szója és a rizs elkészül, a krumplit elkészítjük.

A krumplikat hámozás után kockákra vágva kevés sós vízben feltesszük főni. A víz éppen, hogy ellepje. Amikor puhára főtt, de még nem szétfőtt, leszűrjük. A levét érdemes félre tenni - felhasználhatjuk pl. kenyérsütéshez.

A megpuhult szójagranulátumot szűrőn leszűrjük és a levét kissé kinyomkodjuk. A megfőtt barna rizzsel és zabpehellyel (elképzelhető, hogy nélküle is menni fog) összekeverjük és a masszát a felsorolt többi hozzávalóval (aprított fokhagyma és vöröshagyma, fűszerek, lenmag) ízesítjük. A massza akkor jó, ha gombócokat tudunk formálni belőlük. Valamennyire kemény gombócokat. Ha puhák lesznek, és szinte szétesnek, akkor tegyünk még hozzá zabpelyhet. Amikor elkészült a töltelék, a paprikákat megtöltjük és a maradékból gombócokat formálunk.

Széles lábosba fektetjük őket és paradicsomlével felöntjük úgy, hogy kb. 3/4 részéig ellepje a szósz. A paradicsomlevet főzés közben egy kicsit megsózzuk, majd a végén némi petrezselymet szórunk bele.

A paprikák és a gombócok aránylag hamar megfőnek. Ha jól emlékszem bő negyed óra, 20 perc főzés közepes lángon elég neki.

Tálalásnál a megfőtt krumplival tálaljuk. Én elkészítettem mindkét változatot. A szójás paprikákat lefagyasztottam és télen a dobozból előszedve egyszerűen csak paradicsomszószban felfőzöm őket.

20120719_115308tp.jpg 20120719_115345tp1.jpg
20120719_120512tp.jpg 20120719_121829tp.jpg
20120719_122732tp.jpg 20120719_122823tp.jpg
20120720_165022tp.jpg 20120720_165013tp.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr674698313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása