Meleg téli limonádé hársfa és bodza ízekkel
2012. február 01. írta: VegaLife

Meleg téli limonádé hársfa és bodza ízekkel

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.

Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.

(Nemes Nagy Ágnes:Tavaszi felhők)
 

Egy kis nyarat csempészhetünk a tél zord és hideg napjaiba a következő finom üdítővel.

Nyáron sikerült kevésbé szmogos helyen hársfavirágot és levelet szednem. Kiterítettem az asztalra őket, megvártam míg megszárad és egy zárható edénybe tettem el télre. Ha betegség dönt le a lábról, vagy ha csak valami finomat innánk, nagy örömmel markolok bele és készítek teát, vagy meleg limonádét belőle.

A bodzavirág hasonlóan nagy áldás Istenünktől. Sajnos idén nyáron nem jött össze a szárítás, de barátainkkal Dörgicsén töltött hosszú hétvégén reggeltől estig bodzás limonádét ittunk. Akkor persze hidegen és citromkarikákkal. Most grapefruittal tettem különlegessé.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 maroknyi hársfalevél (virágzattal)
  • 1,5 dl bodzaszörp (vagy egy maroknyi bodzavirág)
  • 1 grapefruit (én piros húsút választottam)
  • 2 liter forróvíz

 

Elkészítés:

A hársfaleveleket (és ha van a bodzát) a kancsóba tesszük. A felforrt vizet óvatosan és lassan ráöntjük, nehogy a kancsó megrepedjen (főleg, ha üveg és vékony is).

Amíg a grapefruitot előkészítjük, hagyjuk ázni a gyógynövényeket.

A grapefruit héját jó alaposan megmossuk. Két végét levágjuk. A fennmaradt részt karikákra szeleteljük.

Ha a forró lé nem hűlt ki eléggé, öntünk hozzá kb. 1,5 dl hideg vizet, majd a bodzaszörpöt is hozzáöntjük. Megkeverjük. Végül a gyümölcsszeleteket is hozzárakjuk, a két levágott végét pedig belecsavarjuk. Azonnal fogyasztható is. A citrusszeleteket érdemes egy idő után (mondjuk egy bő óra után) kivenni a kancsóból, mert keserűvé tehetik az italt.

Persze ízlések és pofonok alapján egyrészt lehet naranccsal is készíteni. (Nekünk épp elfogyott, így maradt a grapefruit.) Ha nem elég édes, önthetünk hozzá még több szörpöt, vagy édesíthetjük mézzel, biocsicsókával. Azok, akik még nem kötelezték el magukat az egészséges táplálkozás ilyen szintjére, vaníliás cukrot is adhatnak hozzá.

Mindenesetre ha egy ilyen nagy kancsóval készítünk, az tuti, hogy elfogyasztása esetén meglesz a napi folyadékmennyiségünk, ami szükséges a szervezetünknek.

Másik nagy előnye, hogy nyáron hideg változatban is elkészíthető.

Én 2,7 dl-es kancsót használtam. Természetesen kisebb méretű kancsó esetén változnak az arányok.

 Akár farsangra is elkészíthető ital.

 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr934042626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása