Utolsó kommentek:

VegaLife 2021.09.17. 06:52:21

@Gyalogrépa: engem sosem zavar a zöldségek héja, magja. Elenyésző a lecsóban ezek mennyisége. Rongyhalmaz semmi esetre sem, különösen ha szép nagy paradicsomból kerül főzésre. (Pl. Ökörszív fajtájú paradicsomból) Ha nem főzzük túl a lecsót, nem is nagyon válik le a héja. De persze akik így kívánják elkészíteni, azoknak jó tanács. A befőző automatáról már hallottam, biztos praktikus dolog azoknak, akik sokat és sokszor használják.

Bejegyzés: Lecsó télire (vegán, olajmentes)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.09.17. 06:26:46

Ajánlom figyelmedbe a befőzőautomatákat, amik ugyen sok helyet foglalnak, de befőzésnél precízen lehet vele dolgozni, magára lehet hagyni, és nem kell az üvegeket/fedőket leforrázni. Mehet minden az üvegekbe, aztán a befőzőautomatába. Programot kiválasztom, elindítom, aztán elmegyek otthonról. Nem lesz nyakig pára a konyha, nem fűtöm fel a lakást a nyári melegben, és nincs esély rá, hogy így, vagy úgy,de leforrázzam, vagy megégessem magam.

Bejegyzés: Lecsó télire (vegán, olajmentes)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.09.17. 06:26:33

Az időpont telitalálat. Ilyenkor vannak a legjobb paprikák, paradicsomból meg a főzők még éppen jók. Azonban a főzésre szánt paradicsomokat célszerű meghámozni, és legalább nayjából kimagozni. Hő hatására nagyon könnyen ledobják a héjukat. Emiatt egyrészt könnyű forrázás után meghámozni, másrészt újramelegítésnél pont ilyen elánnal veti le magát a héj a gyümölcshúsról és tekeredik rongyhalmazzá a tányér szélén. A magok meg a főzőedény, vagy a tányér alján gyűlnek össze, ami megnehezíti a szaft feltunkolását. Számomra pont ez a szaft a lényege a lecsónak, így a magok többségét is eltávolítom.
A paprika lehet vita tárgya, fehér paprikánál nem nagy gond a héj, de kápiánál olyan vastag, hogy azt is inkább meghámozom, ha teszek bele.

Bejegyzés: Lecsó télire (vegán, olajmentes)

CasioGitti 2021.06.23. 19:47:25

Egyszerű és jó alap sütemények töltéséhez vagy akár egy finom kalácsra rákenni! Klassz! :)

Bejegyzés: Csokis banándzsem (vegán)

VegaLife 2020.08.13. 09:04:42

@Attilajukkaja: megneztem! Az egyik aruhazlanc akciosan hirdeti a heten. Sugar snaps van rairva. :) Ami erdekes nev, hiszen nem utal nagyon a borsora, de a snap inkabb utalna arra, ahogy kinyitjuk, kipattintjuk a hejat. :) viszont a cukor reszeben igazad volt. :)

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

VegaLife 2020.07.11. 11:05:58

@Attilajukkaja: ugyanigy volt az en gyerekkoromban is. Orulok hogy ilyen helyen nyaraltam. Koszonom a pozitiv visszajelzeseket, kommenteket! Ritkasag a normalis hangnem. :)

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

Attilajukkaja 2020.07.11. 10:58:03

@VegaLife:
Egyetértek, nem volt teljesen egyértelmű. Bocsi. Bár, ha megfőzöd a zsenge kukoricát, abból már nem folyik a "tej", csak nyersen. Ma már egyre ritkábban kapok a piacon ennyire zsengét. :o/
Azért írtam, hogy főzni való, mert a kukorica nagy részét nagymamám a tyúkok számára termesztette, aztán volt valamennyi főzni való (emberi fogyasztásra) és egy kevés pattogatni való is. Ő nevezte így: főzni való.
A zöldborsóról még az jut eszembe, hogy soha nem jutott volna eszembe karalábés zöldborsó főzeléket készíteni, de tavasszal megcsináltam, és nagyon finom lett. A te recepted alapján!

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

VegaLife 2020.07.11. 10:33:47

@Attilajukkaja: nem volt teljesen egyertelmu hogy nyersen etted azt is, bar ujra olvasva inkabb az. Felnottkorban is erdemes nyersen enni amig lehet. :)

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

Attilajukkaja 2020.07.11. 10:30:08

@VegaLife:
Éppen előbb írtam, hogy azt IS mennyire szerettem eszegetni. Nagymamám egyáltalán nem bánta, hogy dézsmálom a kertjét. :o)

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

VegaLife 2020.07.11. 09:49:52

@Attilajukkaja: Hasonlo emlekeim vannak nekem is. Egyszer probald ki a zsenge aproszemu kukoricat fozes nelkul, ha meg nem probaltad! :)

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

Attilajukkaja 2020.07.11. 09:48:19

Köszönöm! :o)
Hát igen, a piacon, ha fel is van iratozva nálunk, az nem mindig pontos. A fenti belinkelt cikkben is írják, hogy néha cukorborsónak nevezik a sima zöldborsót is azt jelezve, hogy édes, zsenge borsóról van szó. Az angol kofák talán jobban tudják a különbséget. De nem is az elnevezés a lényeg, hanem, hogy ez a lapos cukorborsó soha nem fog nagy szemeket növeszteni, ilyen marad. A távol-keletiek szerintem azért szeretik, mert pálcikával is könnyű megfogni, és finom roppanósra készítik.
Nagymamám kertjében gyerekként amúgy én is rájártam a zöldborsóra, mert imádtam a friss zsenge szemeket nyersen. Meg a főzni való kukoricát is, amikor még olyan, hogy ha ráharapsz, folyik belőle a "tej". Szép emlékek. :o)

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

VegaLife 2020.07.10. 19:06:02

@Attilajukkaja: piacon kosarban adjak nem feliratozva :) de ha boltban latom, megnezem. :) Minden esetre erdekes amit irtal! :)

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

Attilajukkaja 2020.07.10. 19:04:38

Majd legközelebb nézd meg, mi van a borsóra írva: green pea vagy sugar pea.

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

Attilajukkaja 2020.07.10. 18:43:38

@VegaLife:
"Ha a cukorborsó megnövekszik, zöldborsó lesz belöle, nem?"
Nem! :o) A valódi cukorborsó magjai soha nem nőnek meg. Az egy másik fajta zöldborsó. Ha már jól érett nagy szemek vannak benne, az a klasszikus zöldborsó, nem az, ami a képeden is látható. Aki szokott kínait, vietnámi vagy thai kajákat készíteni, az szerintem tudja a különbséget. És igen, én is nagyon szeretem. :o)

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

VegaLife 2020.07.10. 18:20:27

@Attilajukkaja: zöldborsó-cukorborsó, a cikk szerint 2 külön fajta. Ha a cukorborsó megnövekszik, zöldborsó lesz belöle, nem? :)
Itt, Angliában úgy is árulják kis csomagokban, hogy jól érett nagy szemek vannak benne. Az is cukorborsó lenne?
Lényegében igaz, hogy föként a keleti konyha használja. Most már én is. Salátába, fött ételbe is finom. :) A cikket köszönöm, biztos kevesen tudnak róla.

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

Attilajukkaja 2020.07.10. 18:13:38

Ez nem cukorborsó, amit gyakran használnak a távol-keleti konyhákban?
sobors.hu/gasztro/mi-a-kulonbseg-zoldborso-cukorborso/

Bejegyzés: Zöldborsó angolosan

VegaLife 2019.10.05. 06:29:18

@SOIL: igen. A cukkini nyersen a legjobb. Sokszor saláta is készíthetö belöle. Használható úgy mint az uborka. Ehhez a recepthez mindenképp nyersen a cukkinit és avokádót is.

Bejegyzés: Avokádós cukkini-"tészta"

SOIL 2019.10.05. 06:26:07

A cukkinit csak így lazán nyersen kell hozzátenni?

Bejegyzés: Avokádós cukkini-"tészta"

Zoltán Balázs. 2019.06.04. 16:36:38

Hm ez nagyon fincsi volt. Igaz hogy eleinte nem ertetem hogy lisztbol zabpehelybol es vizbol hogy lesz palacsinta de remekul sikerult. Es a kremturo is jol sikerult, igaz en 2 citrom levet is beletetem (mi jo citromosan szeretjuk).
:) koszonom a receptet.

Bejegyzés: Bécsi túrós palacsinta (vegán)

Zoltán Balázs. 2019.05.30. 14:41:31

Egyszeru volt elkesziteni,taplalo es egeszseges. Gofri suteshez is ezt hasznaltam. :)

Bejegyzés: Zabital házilag készítve
süti beállítások módosítása