Lecsó télire (vegán, olajmentes)
2021. szeptember 15. írta: VegaLife

Lecsó télire (vegán, olajmentes)

lecso_telire_befozve.jpgGyerekkoromban nem voltam egy nagy lecsó kedvelő, de egyszer csak átkattant valami és elkezdtem enni, nagyon megszerettem. Amikor még Magyarországon éltünk, volt fagyasztó ládánk és minden nyáron befőztem lecsót télire. Néhány év kimaradt ebből, mivel fagyasztó ládánk nincs, viszont most már ha autóval megyünk Magyarországra Angliából, akkor mindig hozok ki magyar paprikát, paradicsomot, hagymát, fokhagymát arra a célra, hogy befőzzek finom magyar zöldségekből lecsót magunknak. Amikor Magyarországon járunk, bizonyos rokonaik, barátaink adnak az útra nekünk ilyen-olyan kerti kincseket. Így a lecsó az ízek mellett emlékeket is őriz. Azoknak az emlékét, akik örömmel és szeretettel hívtak magukhoz, majd ajándékoztak meg számunkra kincset érő paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma terméseikkel. Köszönjük nekik ezúton is. Volt aki már előre befőzött lecsót adott, ezt is köszönjük. (Személyiségi okokból nem nevezem meg őket.)
Az emberek java olajjal vagy netalán zsírral készíti a lecsó befőzést. Mivel - ahogy blogom többi receptjéből kiderül - olajat csak akkor használok, ha muszáj, ha nélkülözhetetlen, kezdettől fogva, hogy üvegben teszem el a lecsót, nem használok a tartósításhoz olajat. A hagymát vizen párolom meg és a kifertőtlenített, felforralt üvegek már eleve segítenek a tartósításban, nem szükséges hozzá olaj. Különösen nem hevített olaj, ami ugye szív és érrendszerre nézve sem előnyös. Akár olajjal, akár olaj nélkül készíted, hasznos a nyár finom ízeit elmenteni télire.
lecso_telire_befozve_olajmentesen_vegan.jpg
A recept:
 

Hozzávalók:

  • 4-5 kg paprika (vegyesen piros és sárga)
  • 2-3 kg jó érett, paradicsom
  • 4-5 hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só/ételízesítő
  • víz

 Befőzéshez:

  • üvegek
  • befőzési fólia
  • forró víz 

 

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Egy kevés vízen üvegesre pároljuk. Először a paprikákat majd a paradicsomokat feldaraboljuk. A megpárolódott hagymára először a paprikákat tesszük, majd ha kicsit megfonnyadtak, a paradicsomokat. Megsózzuk, vagy ételízesítőt adunk hozzá. A főzés vége felé felaprított fokhagymát.

Lecsó üvegben való tartósítására inkább a nagyobb üvegek ajánlottak, amik legalább 1 literesek. Főként ha nagyobb a család, egy alkalommal talán nem csak egy üveget bontunk fel és készítjük el ebédre vagy vacsorára.

Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda- illetve, karcmentesek. Mossuk el őket. Ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. negyedéig vagy félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni, de legalább gyöngyöződni kezd. Ezt követően kivehetjük őket a sütőből. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lecsó. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a a lecsót.

A tepsiben pihenő forró üvegekhez közel tegyük a szintén forró lecsót. Konyhai sütőkesztyűt vagy konyharuhát használva nem égetjük meg a kezünket. Üvegről üvegre először kiöntjük a forró vizet az üvegből, majd megtöltjük lecsóval (merőkanál vagy kisebb kancsót használva például), befőzési fóliát teszünk rá, a kupakkal alaposan lezárjuk és egy előre elkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk.

A meleg helyet jelen esetben nyári takarók jelentették egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lecsó a tűzhelyen rotyog (vagy kinn a szabadban bográcsban). Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket takaróval vagy törölközővel, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24-36 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni.

Szuper dolog télen a nyár ízét csempészni az ebédlőasztalra. Amikor a befőzés után hetekkel, hónapokkal elővesszük, érdemes újra kicsit felfőzni, adhatunk hozzá ízlésünknek megfelelően gabonakolbászt, babot (nekünk ez a kedvenc évek óta), húsmentes virslit, tofurántottát amivel "tojásos" lecsó  ízét érhetjük el, stb.

 

lecso_telire.jpg

lecso.jpg

lecso_telire_befozve_olajmentesen.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr3916689314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.09.17. 06:26:33

Az időpont telitalálat. Ilyenkor vannak a legjobb paprikák, paradicsomból meg a főzők még éppen jók. Azonban a főzésre szánt paradicsomokat célszerű meghámozni, és legalább nayjából kimagozni. Hő hatására nagyon könnyen ledobják a héjukat. Emiatt egyrészt könnyű forrázás után meghámozni, másrészt újramelegítésnél pont ilyen elánnal veti le magát a héj a gyümölcshúsról és tekeredik rongyhalmazzá a tányér szélén. A magok meg a főzőedény, vagy a tányér alján gyűlnek össze, ami megnehezíti a szaft feltunkolását. Számomra pont ez a szaft a lényege a lecsónak, így a magok többségét is eltávolítom.
A paprika lehet vita tárgya, fehér paprikánál nem nagy gond a héj, de kápiánál olyan vastag, hogy azt is inkább meghámozom, ha teszek bele.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.09.17. 06:26:46

Ajánlom figyelmedbe a befőzőautomatákat, amik ugyen sok helyet foglalnak, de befőzésnél precízen lehet vele dolgozni, magára lehet hagyni, és nem kell az üvegeket/fedőket leforrázni. Mehet minden az üvegekbe, aztán a befőzőautomatába. Programot kiválasztom, elindítom, aztán elmegyek otthonról. Nem lesz nyakig pára a konyha, nem fűtöm fel a lakást a nyári melegben, és nincs esély rá, hogy így, vagy úgy,de leforrázzam, vagy megégessem magam.

VegaLife 2021.09.17. 06:52:21

@Gyalogrépa: engem sosem zavar a zöldségek héja, magja. Elenyésző a lecsóban ezek mennyisége. Rongyhalmaz semmi esetre sem, különösen ha szép nagy paradicsomból kerül főzésre. (Pl. Ökörszív fajtájú paradicsomból) Ha nem főzzük túl a lecsót, nem is nagyon válik le a héja. De persze akik így kívánják elkészíteni, azoknak jó tanács. A befőző automatáról már hallottam, biztos praktikus dolog azoknak, akik sokat és sokszor használják.
süti beállítások módosítása