Erdei gyümölcsös piskóta (vegán)
2021. január 30. írta: VegaLife

Erdei gyümölcsös piskóta (vegán)

erdei_gyumolcsos_piskota_tejmentes_tojasmentes.jpgTojás nélkül is lehet piskótát készíteni, szép sárga színű piskótát. Miért érdekes ez? Napjainkban már egyre többen szenvednek étel-allergiáktól és szép számmal vannak azok, akiknek mellőzniük kell a tojást az étrendjükből. Szintén rengeteg ember étkezik vegánul. Ráadásul itt a veganuár, amikor január hónapban emberek bizonyos csoportja elhatározásból egy hónapig kipróbálja a vegán étrendet, életmódot.  Kiváló befejezése, vagy akár megkoronázása lehet ez a gyümölcsös piskóta a vegánuárnak. De ha egy rövidebb hónapot, a februárt szemelted ki arra, hogy egy hónapig vegánul étkezz, akkor remek indítója lehet ez a finom sütemény. 

Ha nem követsz semmiféle diétát, viszont nincs otthon tojásod, akkor is el tudod készíteni ezt a gyors, egyszerű, de annál finomabb süteményt.  erdei_gyumolcsos_piskota_vegan.jpg

A recept

Hozzávalók:

Száraz hozzávalók:

  • 10 dkg fehér liszt
  • 6 dkg kukorica liszt
  • 4 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg erithritol vagy gyümölcscukor vagy barna cukor vagy xylit
  • 1 púpozott tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Nedves hozzávalók:

  • 2 dl növényi tej
  • 5 dkg olaj
  • 1 tk vanília ( lehet vanília aroma is)
  • 1 ek citrusféle (nekem mandarin volt otthon, de citrom vagy narancs is megfelel)

A sütemény tetejére:

30 dkg erdei gyümölcs

erdei_gyumolcsos_piskota.jpg

Elkészítés:

A liszteket egy tálba szitáljuk majd a többi száraz hozzávalókat hozzákeverjük. Ha nincs kukorica és teljes kiőrlésű liszt, nem kell aggódni, sima fehér lisztet is használhatunk, ez esetben összesen 20 dkg fehér lisztet használjunk, értelemszerűen. (A sárga szín elérése kedvéért egy csipet kurkumát/turmericet vagy esetleg sáfrányt adhatunk hozzá kukorica liszt hiányában.) A nedves hozzávalókat egy másik tálban (én mérődedényben kevertem el a folyékony hozzávalókat) összekeverjük, majd hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és csomómentesre, sima állagúra keverjük.

Az így kapott masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetején elhelyezzük az erdei gyümölcs szemeket. Ha nagyon savanykás gyümölcsöt használunk, akkor lehet érdemes egy kis édesítővel (eritritol és/vagy társai) megszórni, mielőtt a gyümölcsöt a massza tetejére tesszük. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor mindenképpen érdemes a gyümölcsöt kiolvasztani, különben sütés közben a kiolvadó gyümölcslé eláztatja a piskótát. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta.

erdei_gyumolcsos_piskota_vegan_finom1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr716392890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása