Az én vegán pizzám
2020. február 20. írta: VegaLife

Az én vegán pizzám

vegan_pizza_megsulve_mozihoz.jpgValamikor a télen barátainkkal együtt megnéztük a The Game Changers filmet. (IMDB: 8/10) Erre az alkalomra készítettem vegán pizzát. Viszont már amikor megbeszéltük, hogy összejövünk egy filmre, tudtam, hogy aznap nem tudom elkészíteni a pizzát, így azután kutattam, hogy a tésztáját hogyan tudnám előre elkészíteni. Végül két nappal előre elkészült a tészta, pihent a hűtőben és a vendégek érkezése előtt kicsivel gyors kinyújtottam, rátettem a szószt és a zöldségeket, majd rövid idő alatt megsütöttem. Így közvetlen a mozihoz kész lett a ropogós szélű pizza. Tehát ez a recept felhasználható azonnali készítéshez vagy kikeverve a hűtőben pár napot pihenhet felhasználás előtt.

A recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg fehér liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2.5 dl langyos víz
  • 1 csapott evőkanál só
  • 3 dkg élesztő (én instant élesztőt használtam, de régen friss és száraz élesztővel is működött)
  • 1 ek olaj 

Hozzávalók a pizza tetejére:

  • sűrű paradicsompüré
  • zöldségek, ki mit szeret (pl. hagyma, gomba, paprika, kukorica, olívabogyó, bab, stb.)
  • vegán sajt (Violife reszelt mozzarella biztos megolvad a tetején)
  • bazsalikom levelek tálaláshoz

 

Elkészítés:

Először a száraz hozzávalókat elkeverjük egy tálban, hozzáadjuk az olajat majd a vizet és összegyúrjuk. Nem szükséges keleszteni, azonnal használható, vagy ha úgy tetszik, hűtőben pár napot pihentethetjük. Ez esetben az edény alját és falát érdemes olajjal kikenni és a tésztát úgy beletenni. Az edényt lefedve tegyük hűtőbe.

Attól függően hogy hány személynek készítünk pizzát, annyi részre osztjuk, majd mindegyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk és ízlésünknek megfelelően elkészítjük. Sűrű paradicsomszósszal megkenjük a tetejét, rárakjuk a felaprított zöldségeket majd sütőpapíros tepsiben betesszük a sütőbe és készre sütjük. A sütési idő függ a pizza méretétől és vastagságától. (Ha van kemencéd, még szép, hogy ott is megsütheted.)

A paradicsompürét mielőtt a pizzára kenjük, szárított bazsalikommal is összekeverhetjük.

Ha vendégeknek készíted, érdemes utána járnod, ki milyen pizzafeltétet nem szeret. Vendégeim között volt, aki a piros paprikát (kápia vagy kaliforniai) nem szereti, csak a TV paprikát (Igen, tudom, meglepő), se a hagymát. Gombát is legfeljebb csak pizzán. Azért megoldottam számára is a pizza kérdést. :) Szerencsére barátaink között vannak kevésbé válogatósak is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr7615476518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.