Kókuszos kocka (vegán)
2019. december 24. írta: VegaLife

Kókuszos kocka (vegán)

kokuszos_kocka.jpgGyermekkorom egyik kedvence, ami karácsonyok, lagzik alkalmával biztos a pocikámba került annak idején. Ugyan szerettem, de nem is nagyon jutott eszembe, hogy elkészítsem, egészen máig, talán csak egyszer volt rá példa, pedig nem egy nagy kihívás a fatörzshöz képest. Idén azonban ezzel kedveskedtem magunknak és a vendégeknek. Az eredeti kókuszos kocka tésztájába mézet tesznek, ezt vegánok ki is hagyhatják, esetleg agavé sziruppal helyettesíthetik. Én is kihagytam, de nem is érezni a különbséget. Tej és tojásmentes recept következik.

 

A recept

Hozzávalók:

 

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 15 dkg fehér búzaliszt 
  • 10 dkg kukoricaliszt (ettől tuti szép sárga színe lesz)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 16 dkg eritrit (ha teszünk bele 1-2 kanál mézet, akkor kevesebb eritrit kell hozzá)
  • 1 citrom reszelt héja
  • pár csepp vanília esszencia
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 2 dl növényi joghurt (szója joghurt)
  • 2,5 dl növényi tej vagy víz

 

Külső csokis réteghez:

  • 6 ek kakaópor vagy karobpor (ha kevésbé jó minőségű, lehet több kell)
  • 10 dkg kókusz zsír (vagy növényi margarin)
  • 14 dkg eritritol (én egy kis inulint is adtam hozzá, de el is maradhat, ha nincs a háztartásunkban)
  • 3-4 dl növényi tej

 

  • kb 20-25 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz

kokuszos_kocka_elkeszulve.jpg

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit, a háromféle lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónát hozzászitáljuk majd az eritritet is hozzákeverjük. A lereszelt citrom héját is belekeverjük. Ezután hozzáadjuk a  növényi joghurtot és tejet, a folyékony kókusz zsírt, a vanília esszenciát és lágy mozdulatokkal csomómentesre összekeverjük. Enyhén sűrű tésztát kapunk. Piskóta tésztánál sűrűbb, de a nokedli tésztánál lazább, folyósabb tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük. 

Tűpróbánál nekem nem ragadt rá semmi, többször is beleszúrtam a sütibe, de amikor kivettem és egy rácsra ráfordítottam a süteményt, akkor láttam, hogy egy kis része az alján még nagyon puha, ezért úgy, a rácson megfordítva visszatettem még a meleg sütőbe és pár percet még rásütöttem. Elvileg 30 perc elég kellene legyen a teljes sütési időnek. 

A csokiszósz készítéséhez először a kókusz zsírt vagy margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a kakaó vagy karobport, az eritritolt és egy némi növényi tejet (én bolti zabtejet használtam). Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük, majd az edényt hideg vízbe téve lehűtjük.

A sütemény miután kihűlt, széleit levágjuk, felszeleteljük az egész tepsi süteményt, majd villa segítségével csokiszószba mártjuk a kockákat és kókuszreszelékben megforgatjuk őket. Hűtőben érdemes egy éjszakát pihentetni. Másnap annál finomabb. 

Készítési fázisok képei:

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr7515364142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása