Zágráb piacán jártunk. Íme, Dolac:
2015. szeptember 20. írta: VegaLife

Zágráb piacán jártunk. Íme, Dolac:

dolac_market.jpg

Dolac piac Zágrábban termelők piacaként indult az 1930-as években, s végigsétálva sorain megállapítottam, főként most is az. Nagy előnye, hogy a városközponttól, a Jelacic tértől igazán nincs messze. A főváros legnagyobb zöldségese, ahol zöldségen kívül sok-sok gyümölcsöt, tejféléket, sajtot és halat, tenger gyümölcseit, húsféléket és némi pékárút, édességet is vásárolhat az ember. A piac oldalában lenn, a lépcsők alatt pedig sok-sok vágott virágot és levendulás ajándéktárgyakat árulnak. A virágárusok két sorban vezetnek a lépcsőig, ahol felsétálva egy hatalmas téren találjuk magunkat, itt piros napernyők (ami naptól és esőtől is véd valamelyest) alatt árulják portékáikat a helyi termelők. 

teljes_kep.jpg

Tudomásom szerint minden nap nyitva. Hétköznap reggel 9 körül érkeztünk oda, Budapestről kora reggel indulva. Megállás nélkül 3 és fél óra autókázás után odaérhettünk volna, azonban egy-két rövidebb szünetet tartottunk, így körülbelül 4 órás út után GPS segítségével könnyedén megtaláltuk Zágráb gyöngyszemét.

Ajánlom mindenkinek felkeresni ezt a piacot, aki nyaralni megy Horvátországba akár még idén, vagy jövő nyáron. Ami azt illeti, lehet nyár vagy ősz vagy akár tavasz, biztos vagyok benne, hogy az olyan piacrajongók, mint én, vagy a gasztro-fanok, a természet kincseinek szerelmesei örömmel járnak végig minden egyes sort ezen a piacon. Nem fognak betelni vele, az ízekkel, az élménnyel.

Legnagyobb sikere számomra a fügének volt. Ahogy a képeken is látszik, olyan fügét vettünk, ami akkora, mint egy megtermett körte. 10 kunát fizettem érte. Nagyon érett, lédús volt. Ez azért volt érdekes, mert nyáron, amikor ott jártunk a tengerparton, még csak érni kezdett a fákon a füge, ezek a példányok pedig mézédesek, puhák voltak, szinte lekvárt lehetett volna főzni belőlük.

Ha Horvátországba megyek ismét, igyekszem nem kihagyni ezt az élményt.

Piaci képek:

Halpiac: (Vegánoknak nem ajánlott képek)

Virágpiac:

Kedvenc fügéim:

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr757801750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása