Töltött pogácsa
2014. október 15. írta: VegaLife

Töltött pogácsa

töltött pogácsa.jpg

Idén ősszel is folytatódnak a főzőkörök (nem tanfolyam, hanem kör), ahol a pogácsák fő témája mellett a különböző lisztekre is hangsúlyt fektettünk az első alkalommal. Erre a főzőkörre készítettem el kóstolóként az alábbi töltött pogácsát. Osztatlan sikere volt. Mindenki nagyon szerette. Férjem és én is vittünk a munkahelyünkre, ahol szintén kedvelték az ízét azok, akik kóstolták. Most megosztom széles körben, tekintettel a finom sikerre. :)

 A recept

Hozzávalók:

  • 4,2 dkg élesztő
  • 20 dkg zabpehely-liszt
  • 20 dkg fehér liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg kókuszzsír vagy pálmazsír, vagy bio növényi margarin
  • 1 ek só
  • 3,3 dl növényi tej
  • 1 kiskanál méz
  • 2-3 ek őrölt lenmag
  • sörélesztő pehely

Töltelékhez:

  • 1 medvehagymás tofu
  • 1 bögre kukorica
  • 1 bögre apróra vágott paprika (kaliforniai vagy pritamin vagy kápia)
  • 4-5 evőkanál szójajoghurt (natúr)
  • petrezselyemlevél
  • 1 hagyma
  • 1/2 bögre medvehagyma

Elkészítés:

Kéz-meleg növényi tejben egy kevés mézzel az élesztőt felfuttatjuk. Hozzáadjuk az őrölt lenmagot. Ezt követően beletesszük a zabpehely lisztet, majd a két fajta búzalisztet, sót és végül a puha (vagy valamennyire folyékony) növényi zsiradékot. Kenyérsütő-gép is összekeveri, akárcsak a kenyér tésztáját, de mi is átgyúrhatjuk kezünkkel, ha nincs gépünk.

Meleg helyen, letakarva, kb. 45-60 percet kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket:

Apróra vágott vöröshagymát egy kevés vízen megpároljuk. Kockára vágott medvehagymás tofut beletesszük, majd az apróra vágott piros paprikát és a kukoricaszemeket is. Adunk hozzá felaprított medvehagymát és egy kevés szójajoghurtot. Sózzuk, egy kevés petrezselyemlevelet is rávágunk. Addig „főzzük”, míg a paprika kissé meg nem puhul.

A töltött pogácsa elkészítése:

A tésztát vágódeszkán kinyújtjuk (én három részre osztottam a nyújtás előtt a könnyebben kezelhetőség miatt). A kinyújtott tésztát hosszában elfelezzük. Az egyik felére a töltelékből halmocskákat teszünk egymástól néhány cm-re. Ezt követően ráhajtjuk a tészta másik felét. Ujjunkkal benyomkodjuk a töltelék kúpocskák szélét, majd éles késsel vagy pohárral körbeszaggatjuk úgy, hogy minden darabnál a töltelék középre essen. Tepsibe rakjuk a pogácsákat. Növényi tejben áztatott sörélesztő-pehely és őrölt lenmagos sűrűbb lével megkenjük a pogácsák tetejét. Sütőben arany barnára sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr396794697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása