Fiume piacán járva....
2014. július 24. írta: VegaLife

Fiume piacán járva....

rijekai kofa.jpgÚgy is írhatnám, hogy Rijeka piacán járva, de a Fiume név talán többeknek ismerős. Ha máshonnan nem, a Fiumei útról, ahol Budapest legszebb temetője, temető-parkja helyezkedik el. De kanyarodjunk vissza Rijeka piacához.

rijeka-07.jpg

A kettős név onnan ered, hogy egy időben a város bizonyos része, mondhatni az egyik fele olasz fennhatóság alá tartozott, míg a másik szerb-horvát-szlovén irányítás alá. Később pedig az egész város Olaszország, majd Horvátország határán belül volt. A Fiume olasz szó, akárcsak a Rijeka horvát főnév folyót jelent, ami nem véletlen, hiszen a Recsina itt ömlik a tengerbe. Persze nem csak az olaszoknak és a délszlávoknak volt szerepe a város életében. Bizonyára sokan emlékszünk még arra történelemórákról, hogy valaha Magyarországnak is az Adria volt a tengere. A város, Rijeka/Fiume ekkor fénykorát élte. Fejlődött az infrastuktúra, számos épületet ekkor emeltek. Némi magyar vonatkozása is van Horvátország egyik legnagyobb kikötővárosának, konkrétan két dolgot említek meg: 1914-ben itt készült Magyarország legnagyobb csatahajója, a tragikus sorsú Szent István, valamint itt született Kádár János. (forrás: Wikipédia)

Nos horvátországi utazásaink során szerettem volna felkeresni a rijekai piacot. Interneten keresgéltem útleírásokban, de megnyugtató és elégséges információt nem találtam. Ezért most gazdagítom tapasztalatommal a webet. :)

GPS vezérlésével KRK szigete felől érkeztünk a városba, s elég gyorsan megláttuk az autónkból a piacnak tűnő kofákat, akik zöldségeiket és gyümölcseiket árulták. Megörültünk a pillanatnyi látványnak és a közelben fellelt parkolóba leparkoltunk (7 kuna/óra). Gyalogosan elindultunk felfedezni a piacot, s közeledve némi csalódottság lett úrrá rajtam, mivel úgy tűnt, ez inkább bolhapiac, ugyanis szedett-vedett holmijukat árulták az emberek, majd következett néhány zöldség és gyümölcskereskedő, és ennyi. Furcsállottam magamban, egy hatalmas kikötővárosnak ilyen csekély lenne a piaca? Splitben is szép, kiterjedt piac volt, Rijekában is így kellene lennie. Nem is vettünk semmit. Viszont gyalogosan tovább álltunk, remélve, hogy van máshol piac. A korzóra, Rijeka sétálóutcájára tévedtünk. McDonalds, Rijekai Rádió épülete és találtunk egy városi térképet, ahol sikerült felfedeznem: Trznica (magyarul: piac). Térképen kiszúrt hely felé vettük lépteinket és hamarosan megláttuk a zöldes színűre festett épületet. Egy aluljárón keresztül megközelítettük és már ott is láttuk a portékáikat áruló embereket. Olívaolaj - házi sajtolású olívaolaj volt a fő cél, amit hamar meg is leltünk több helyütt. Vettünk is belőle. Nem bántuk meg. :) Igazi dús olívás íze van. 

A piac 3 zöldes színű épületből áll. Az elsőben tésztákat, olívabogyókat, édességeket, stb. árulnak. A másodikban hentesek portékáit és az utolsó az igazi halpiac. Ilyen halpiacon még nem jártam. Ugyan nem eszünk halat, de ilyet eddig még nem láttam. Ezért is készítettem képeket róla. Mindenesetre a látvány csak jobban megerősít abban, hogy a jövőben sem kívánok azon "vegetáriánusok" közé tartozni, akik halat esznek. Sem rendszeresen, sem ünnepekkor.

Továbbiakban beszéljenek helyettem a képek:

 

Képek a zöldség-gyümölcs piacról:

Egyéb portékák belső csarnokában:

Képek a halpiacról:

FIGYELEM! EGYES VEGETÁRIÁNUSOK SZÁMÁRA MEGRÁZÓ KÉPEK JÖHETNEK A HALPIAC CÍMSZÓ ALATT!

A térkép és a közeli kikötő-részlet:

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr246538743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

battore · http://www.battore.com 2014.07.25. 17:48:04

Milyen az a házi készítésű hal?

VegaLife 2014.07.25. 19:13:51

@battore: írtam volna ilyet, hogy "házi készítésű hal"? kerestem, de nem találom...

VegaLife 2014.07.25. 19:18:46

@battore: Megvan! :) "Csodás zöldségek és gyümölcsök, házi készítésű tészták és halak!" - írja az index a cikkemhez. Nem tehetek róla! :)

battore · http://www.battore.com 2014.07.25. 22:30:37

@VegaLife: Elnézésed kérem akkor:) Ez az Index valami borzasztó...

teddybear01 2014.07.25. 22:50:01

Ha már nyelvtannáciskodunk: "A piac 3 fő zöldes színű épületből áll."

Nem is tudtam, hogy a piaci épületek zöldes színű fők. Vagy mifene.

Amúgy mindig érdekes a halpiac, de általában "súlyos" szaga van. Kevesen bírják.

VegaLife 2014.07.26. 08:27:40

@teddybear01: köszi! Kitöröltem a fő szót.
süti beállítások módosítása