Őszi sütőtökös egytálétel
2013. október 21. írta: VegaLife

Őszi sütőtökös egytálétel

sütőtökös finomság.jpgTudtad, hogy az indiánok a kígyómarás gyógyítása során sütőtököt használtak, illetve a szeplők eltüntetésére is alkalmazták? És azt tudtad, hogy sokan tévesen gondolják úgy, hogy a halloween Amerikából ered? "A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. A római hódítások során Gallia integrálódott a Római Birodalomba, így a kelta kultúra ünnepeinek elemei kezdtek a római ünnepek hagyományaival összemosódni. A pogány kelta hagyományok közt szerepelt az őszi samhain ünnep, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet, amely október 31. éjszakájára esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette....A belülről világító töklámpás lett az idők folyamán Halloween legfontosabb kelléke illetve tradicionális szimbóluma. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott jóval azelőtt, hogy a Halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban." (Forrás: Wikipedia)

Ráadásul azt is tudni lehet, hogy az eredeti töklámpás legendában, nem sütőtökről, hanem répáról van szó. "Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában szereplő eredeti takarmányrépát a narancssárga színű, az Amerikában őshonos, látványosabb, könnyen kivájható vigyorgó sütőtök növény váltotta fel." (Forrás: Wikipedia)

Most, hogy közeledik halloween, az emberek szívesen készítenek sütőtökből készült ételeket. A következő receptem alapja is a sütőtök.

A recept:
 

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök (kanadai)
  • 2 lila hagyma
  • 1 hagyma
  • 3 kápia paprika
  • néhány gerezd fokhagyma
  • víz
  • igény esetén növényi tej
  • só/ételízesítő
  • köretnek hántolt árpa (pl.)

Elkészítés:

A sütőtököt a burgonyákhoz hasonlóan megpucoljuk, kockákra vágjuk, a belső mag-részét kivájjuk. (A magokat sütőben megsüthetjük és máris frissen pirult tökmag lesz a jutalmunk.) A vörös hagymát felaprítjuk, majd kevés vízen megpároljuk és rátesszük a sütőtököt. Szintén egy kevés vizet öntünk hozzá, hogy ne égjen le és a tök is elkezdjen puhulni. (Fedő alatt pároljuk.) Közben a lila hagymákat felkarikázzuk, a kápia paprikákat is felaprítjuk. Ha a sütőtök már valamennyire puha, hozzáadjuk a lila hagymát és a paprikát, majd fokhagymát is adunk hozzá. (Felaprítva vagy összenyomva.) Ismét egy kevés vizet vagy növényi tejet öntünk hozzá, igény szerint sózzuk és amíg a sütőtök teljesen megpuhul, fedő alatt főzzük/pároljuk, néha megkeverve. Köretnek hántolt árpát főztem hozzá, alaposan megmostam, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára főztem a gersliszemeket. De barna rizs, vagy akár tészta is készíthető hozzá.

Tálalásnál sörélesztőpelyhet szórhatunk a tányérunkban lévő ételünk tetejére.


asütőtökös egytálétel.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr725590264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása