Gasztroajándék ötlet: Fűszeres olaj
2013. augusztus 25. írta: VegaLife

Gasztroajándék ötlet: Fűszeres olaj

oil.jpg1907-ben a francia impresszionista festő, Pierre Auguste Renoir azért vásárolta meg Dél-Kelet Franciaországban Les Collettes nevű kis otthonát, mert szerette volna megmenteni az ősi olajfákból álló ligetet. A francia Riviérán keresett ingatlant, amikor meghallotta Les Collettes hírét, ahol egy kis olajfaliget kivágásával konyhakertet akartak létesíteni. Nyughatatlan életének utolsó 11 évét Les Collettes-ben töltötte, azzal a küzdelemmel, hogy rögzítse ennek a mediterrán fának a lényegét, amely, mint egy barátjának írta: "tele van színekkel. Egy széllökés és a fáim megváltoznak. A színeket nem a leveleiken, hanem azok közt hordozzák." Az olajfa hozzátartozott és ma is hozzátartozik a mediterrán vidékek arculatához. (...) Az olajfák termesztett példányainak magassága elérheti a 20 métert is, bár általában inkább csak 3 méter magasságúra nő. Az érett fekete olajbogyó kemény csontárt tartalmaz és mintegy 20%-nyi mennyiségű olajat. A termesztett olajbogyó 99%-ból olajat sajtolnak. A termést előkészítik a csontárt eltávolítják, és hidegen préselik belőle a legjobb minőségű "szűz" olívaolajat. A további meleg sajtolási eljárások gyengébb minőségű termékeket eredményeznek. A maradékból szappan készítenek és az olaj előállításához szükséges hőt a csontár elégetésével nyerik. (Bill Laws: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet)

ferme collette.jpgKép innen:http://www.cagnes-tourisme.com/en/culture-and-discovery/renoir-museum/virtual-gallery.html

(A Les Collettes farm)

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 díszes üveg
  • extra szűz olívaolaj
  • fokhagyma
  • csilipaprika
  • zsenge zsályalevelek

 

Elkészítés:

A fűszernövényeket gyengéden megmossuk, majd konyharuhával felitatjuk róluk a vizet. A fokhagymák egy részét egészben, egy részét apró lapokra vágva a kifertőtlenített üveg aljára rakjuk, a csilipaprikát és a zsályaleveleket (helyette lehet babérlevél is) szintén az üvegbe tesszük, majd szép lassan felöntjük az olajjal. Dugóval vagy kupakkal lezárjuk, és néhány napig nem túl hideg, nem meleg, sötét helyen tároljuk. Pirítós kenyérre, salátákhoz, vagy egyéb ételekhez főzés után keverve (pl. rizs, főtt vagy hajában sült krumpli, párolt zöldségek, stb.) különleges ízvilágot kölcsönöz ételünknek.

gasztroil.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr515461292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása