Hamis túrógombóc - gyorsabb, egészségesebb, vegán!
2012. október 23. írta: VegaLife

Hamis túrógombóc - gyorsabb, egészségesebb, vegán!

túrógombóc.jpgKittivel egy főiskolán főzőkör keretén belül igyekszünk továbbadni a hallgatóknak vegán ismereteinket, receptjeinket. Egyik alkalommal a hamis túrógombóccal ismerkedtünk meg, így sajátítottam el én is ezt remek ételt. Nagyon tetszett, hogy kimondottan úgy néztek ki a golyók, mint egy igazi túrógombóc. Ízben is közel megszólalásig hasonlóak voltak, leszámítva azt, hogy nem terhelték hosszú órákon át a gyomrot úgy, mint a túró. Tudniillik a túró akár 10-12 órán keresztül is emésztődik, ellenben a kölessel, ami azonban akár lúgosít is. Tehát nem csak gyors, finom, de egészséges is ez a túrógombóc.

A recept:

Hozzávalók:

  • 30 dkg köles
  • 6 dl növényi tej
  • 1,5 -2 dl búzadara (nekem teljes tönköly volt) (Gluténmenteseknél kukoricadara is alkalmazható!)
  • zsemlemorzsa (házi kenyérből lett ledarálva)
  • 2 citrom
  • 1 csipet só (tengeri, vagy himalaya - ebből picit több kell)
  • édesítő (gyümölcscukor, xilit, nyírfacukor, szabadon választható)

 

Elkészítés:


Ha a kölest előző este be tudjuk áztatni, egészségesebb, ha nem, akkor marad az azonnali főzés. Akár áztatjuk, akár nem, mindenképpen alaposan mossuk át!

A kölest a növényi tejben egy csipet sóval kezdjük el főzni, ha még nem főtt meg, de a tej már lefőtt a felszínéről, és úgy látjuk, szükséges még folyadék hozzá, akkor egyszerűen vizet is önthetünk hozzá, vagy ha van még növényi tejünk, akkor azzal is pótolhatjuk a hiányzó folyadék mennyiségét. Főzés vége fele a búzadarát is hozzáfőzzük. Ez segít abban, hogy a köles úgy összeálljon, hogy gombócokat formálhassunk belőle.

Amikor a köles puhára főtt, hozzákeverjük a két citrom kicsavart levét, valamint ízlésünknek megfelelően édesítjük. Emlékszem, a főzőkörön simán elbírta a két citrom levét a massza. Itthon is. Ez kölcsönzi neki az igazán finom ízhatást. Szükséges lételeme a finom íz eléréséhez!

A masszát, ha kész hideg helyre tesszük, vagy hideg vízbe állítjuk az edénnyel, így gyorsabban kihűl. Néha akár át is keverhetjük, hogy az egyenletes hűlést biztosítsuk.

Közben zsemlemorzsát pirítunk. Ebbe fogjuk belehempergetni a kis gömböket.

Ha a massza kihűlt, golyókat formálunk belőlük és a megpirított zsemlemorzsába hempergetjük. Én nem tettem a zsemlemorzsa alá semmilyen olajat vagy zsiradékot. Sőt, a gombócokból is kihagytam a kókuszzsírt vagy a margarint. A képeken látható, ennek ellenére szép kis golyókat tudtam formálni belőlük. Vizes kéz volt benne segítségemre.

túrógombóc2.jpg túrógombóc3.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr364865268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása