Epres-habos-gyors
2012. június 19. írta: VegaLife

Epres-habos-gyors

Roppant egyszerű, roppant gyors, roppant finom, sajnos kevésbé egészséges nassolni való édesség. Az őszinte reklámhoz hozzá tartozik a hátrány is, az utóbbi jelzővel. Mivel nem mindig olyan társaságba jut el az ember vendégként, ahol csupa egészséges dolgokat fogyasztanak. Így jártam én is. Tudtam, hogy a házigazdának nagyon fog ízleni, és a melegebb nyári naphoz passzolni fog ez a gyümölcsös rögtönzött édesség. Egy kerti party keretében fogyott el az utolsó falatig.

20120520_083855es.jpgEperszezon volt, eperrel készült. De bármilyen gyümölcs alkalmas hozzá. Elsősorban a piros, lila, sötétebb színű gyümölcsök a nyerők. Télen befőttel vagy gyümölcs helyett lekvárral is elkészíthetjük.

 

A recept:

Hozzávalók:

Mikrós süti készítéséhez a receptet már leírtam korábban.

  • 1 tojás
  • 1 dl növényi tej
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 csapott evőkanál gyümölcscukor (vagy ki mivel édesít)
  • 1 evőkanál biocsicsóka sűrítmény (elhagyható)
  • 3 csapott evőkanál finomliszt
  • 3 csapott evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csapott evőkanál kakaópor vagy karobpor (Ha kétszínű tésztát szeretnénk, javaslom, csak az egyik felébe tenni.)
  • 1-2 marék eper
  • 3 dl Hulala tejszínhab (édes)

 

Elkészítés:

Két színű formációt osztom meg:

Fogunk két kisebb mély tálat. (Műzlis tál, vagy mély leveses tányér.) Az egyikben elkezdjük összeállítani a tésztát a következők szerint: A tojást villával felverjük, majd hozzákeverjük a tejet, utána pedig az olajat. Addig keverjük, míg teljesen elelegyednek. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a gyümölcscukrot, majd a biocsicsókát, ezután a kétfajta lisztet beleszitáljuk. Végül a szódabikarbónával csomómentesre keverjük. Az elkészült nyers tésztát elfelezzük és az egyik adagot egy másik edénybe tesszük. Valamelyiket karob vagy kakaóporral beszínezzük.

Mikróba tesszük külön külön a tésztákat. 4-5 perc (900 Watt) alatt szépen felemelkedik. Jó hideg tányérra fordítottam. (Nem tudom, van-e jelentősége, lehet, hogy normál hőmérsékletű tányéron is ugyanúgy kiesik a formából.) Pár percet várni kell vele. (Addig el lehet mosni azt a tálat, amiben készült a massza.) Majd leemelhetjük a süti tetejéről a tálat (formát). Ilyenkor még fél percre lehet, hogy vissza kell tenni a mikróba a sütinket. Ez attól függ, mennyire nedves a süti teteje. Tapasztaltam már ezt is, azt is. Legutóbb nem volt szükség erre.

Ugyanezt megismételjük a másik tésztával is.

Amikor a tészták kihűltek, kisebb kockákra felvagdossuk.

Amíg kihűlnek a sütik, a tejszínhabot felverjük. Szintén érdemes két részre választani a felvert habot, és az egyikbe néhány szem (fél maroknyi) epret keverni. Az eperrel továbbverjük a habot, míg kemény tejszínhab nem lesz.

Fogunk egy dekoratív tálat. (Pl: Nagy jénai üvegtál) Az aljába fehér tejszínhabot simítunk, majd megszórjuk vegyesen a fehér és barna színű süteménytésztával. Utána beterítjük epres tejszínhabbal, majd ugyanezt a műveletet addig ismételjük, míg minden összetevőnk el nem fogy.

A tetejét fantáziánknak megfelelően díszíthetjük eperrel, tejszínhabbal, stb.

Hűtőben egy-két órát pihentetjük, majd fogyasztható is. Kis tányérokba, tálkákba porciózva könnyed nyári desszert, amely bő 30 perc alatt elkészül.

20120520_080956es.jpg 20120520_080924es.jpg
20120520_081025es.jpg 20120520_135717es.jpg
20120520_083827es.jpg 20120520_083902es.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr554598653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása