Ha birtokodban van a kenyér alapreceptje, megnyílik előtted a pékvilág ezen szegmense.
Alaprecept segítségével nem csak kenyérsütőben sütheted meg kenyered, de ötleteid és az én blogom segítségével számtalan egyéb mesterművet készíthetsz.
A recept:
Hozzávalók:
- 2,7 dkg friss élesztő
- 3,5 dl meleg víz
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 35 dkg fehér liszt (BL-55)
- 2 evőkanál olaj
- 1 dkg só
- 3 dkg lenmag
- 3 dkg szezámmag
- 3 dkg napraforgómag
Elkészítés:
A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.
Sokak szerint kell hozzá valami édes dolog is. Mint például egy kiskanál méz, vagy biocsicsóka. Régen én is raktam az élesztőre mézet, vagy biocsicsókát, azonban láttam egy rövidebb filmet (Ízes hagyományok), ahol falusi asszonyok sütöttek kenyeret, és legfeljebb sót adtak az élesztőhöz és a vízhez, de cukrot semmiféleképpen nem. Azóta édesítő nélkül készítem a kenyeret.
Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.
Közben elővesszük a többi hozzávalót.
Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.
Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a megfelelő program kiválasztása után megsütjük a kenyeret.
Természetesen lehetséges úgy is megsütni, hogy csak dagasztó-kelesztő programra tesszük be, majd a megkelt tésztát a sütőben kenyérformában sütjük ki.
Továbbá ebből a kelt tésztából számtalan dolgot készíthetünk.
![]() |