Almás-diós köles
2014. február 18. írta: VegaLife

Almás-diós köles

Almás-diós köles.jpg

Még az idei legelső főzőkör alkalmára készítettem el ezt a finomságot. Alma, dió, baracklekvár, köles együttessel valami fenséges reggelit vagy desszertet készíthetünk. Sütni sem kell, csak a kölest megfőzni. Ráadásul tele van tápanyagokkal, sőt az emésztőszerveinkre is jótékony hatással bír. A köles eleve prebiotikus hatású, vagyis részt vesz a jó baktériumok mennyiségi növelésében. Az alma pedig pektint tartalmaz. A pektin a vastagbélben található baktériumok számára tápanyag-forrásként szolgál (rövid láncú zsírsavakra bontják le, melyek hosszú távon csökkentik a koleszterinszintet, mert gátolják a koleszterin felszívódását. (Forrás: Wikipédia) Tehát bélrendszerünk számára hasznos táplálék.

A recept:

Hozzávalók:

  • 20 dkg köles
  • 1,5 dl növényi tej
  • 2-3 alma
  • 1 nagyobb marék dió
  • egy kevés vanília kikaparva, vagy vanília-aroma, esetleg vaníliás cukor
  • 1 evőkanál biocsicsóka sűrítmény
  • kb. 1-2 evőkanál nyírfacukor (vagy ki mivel édesít...)
  • 1 megmosott citrom lereszelt héja
  • baracklekvár

 

Elkészítés:

A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor a víz elpárolgott, hozzáöntjük a növényi tejet. Míg fő, a diót megdaráljuk, az almákat és a citrom héját lereszeljük. Vaníliával és a citrom lereszelt héjával, valamint nyírfacukorral és biocsicsóka sűrítménnyel ízesítjük a puhára főtt kölest. Az így elkészített kölest két részre osztjuk. Az egyiket a darált dióval és némi nyírfacukorral ízesítjük, a másik adagot pedig a reszelt almával. Egy tálba lesimítjuk a diós kölest, megkenjük baracklekvárral, majd rásimítjuk a diós kölest. Ez a műveletet akár még egyszer elvégezhetjük.

Tálalásnál a szeletek tetejére egy-egy almakarikát tehetünk, aminek a közepében egy szem dió jól mutat. Finom, egészséges reggeli vagy vendégváró falat.

 diós és almás köles.jpg

 

Diós-almás köles.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr185817608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mohamama 2014.02.23. 22:08:16

Mindegyik összetevőt szeretem, úgyhogy jöhet!
süti beállítások módosítása